Poznaliśmy wyniki XXI edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. W niedzielę, 12 czerwca, na terenie Parku Etnograficznego w Tokarni nagrodzono najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe z województwa świętokrzyskiego. Wręczono także nominacje do ogólnopolskiego konkursu Perła 2022.
W tegorocznym konkursie wzięło udział 35 produktów regionalnych w czterech kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego; produkty regionalne pochodzenia roślinnego; napoje regionalne; inne produkty regionalne.
O nominację do nagrody Perła 2022 ubiegało się pięć produktów w trzech kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego; produkty regionalne pochodzenia roślinnego oraz napoje regionalne.
Nagrody główne:
- Kozi Smak – Magdalena i Dawid Smak za produkt: Złocki ser kozi dojrzewający z czerwonym winem
- Pasieka Dobra Pszczoła – Rafał Zacharski za produkt: Miód spadziowy ze spadzi drzew iglastych
- Gospodarstwo Pasieczne – Agnieszka i Krzysztof Bolon za produkt: Miód Polaniecki Wielokwiat
- Manufaktura Anety – Aneta Grochowska za produkt: Powidła szydłowskie
- KGW Drożejowice – Kazimiera Chłoń za produkt: Dworski ogórek kiszony
- Jacentowska Piwniczka – Anna Bojek za produkt: Zakwas na barszcz
- Manufaktura Skalbmierska – Adam Galbas za produkt: Olej z ostropestu plamistego, zimno tłoczony
- Tortownia Beata Sodel za produkt: Tort wielosmakowy z Górna
- Gospodarstwo Ekologiczne u Machockich – Agata Machocka za produkt: Ekologiczny sok z czerwonej porzeczki
- Purple Valley Sp. z o.o. – Agnieszka Wierbicka-Baxter za produkt: Nalewka szydłowska śliwka wędzona
- Winnica Fodymskich – Mariusz Fodymski za produkt: Wino od Fodymskich
Wyróżnienia:
- Gospodarstwo Rybackie Stawy – Piotr Suchoń za produkt: Pasta z wędzonego jesiotra
- Borówkowa Manufaktura – Marek Płusa za produkt: Dżem z borówki od Płusów
- KGW Buszkowice – Monika Barańska za produkt: Buszkowskie pikle z zielonych pomidorów
- Piekarnia R. Dobrowolski – Halina Dobrowolska za produkt: Bułka z jabłkiem
- KGW Łachów – Beata Bąk za produkt: ciasto drożdżowe
- Ekologiczne Gospodarstwo Rolne – Rafał Libuda za produkt: Sok jabłkowo-burakowy
- Winnica Rytwiany – Adam Bobrowski za produkt: Wino regionalne SOLWIIS
- Zakład Gastronomiczny CAFETIN – Cezary Grenda za produkt: Cytrynówka Świętokrzyska
- KGW Sadłowice – Teresa Świstak za produkt: Mięsny jaglaniec w cieście
Nominacje do nagrody Perła 2022
- Serowarnia Pakuły – Aneta i Jan Król za produkt: Ser podpuszczkowy z Pakuł
- Pasieka Dobra Pszczoła – Rafał Zacharski za produkt: Miód wielokwiatowy (wiosenny)
- Olejarnia Zagłoby – Mariusz Roszkowski za produkt: Olej rydzowy z Mikułowic
- Piekarnia R. Dobrowolski – Halina Dobrowolska za produkt: Chleb wiejski
- PPH Smaki Ogrodu – Edyta Kot za produkt: Sok jabłkowy z Bielin