Inkubator Przetwórstwa Rolnego w Strzałkowie w gminie Stopnica czeka na rolników. Każdy może przywieść swoje warzywa i owoce i wyprodukować z nich, np. soki, a następnie sprzedać je po atrakcyjnej cenie.
Jak informuje Mirosław Rajtar, zastępca burmistrza, budynek został wyposażony w linię technologiczną do produkcji soków mogącą wyprodukować około 525 ton soków.
– Minimalną ilość surowca, którą trzeba dostarczyć to 800-1000 kg. W przypadku, gdy klient nie będzie dysponował minimalną ilością surowca, zostanie wpisany na listę oczekujących – dodaje.
Co ważne, dostarczone owoce i warzywa muszą zostać przesortowane.
– Nie może być to surowiec zgniły czy uschnięty. Ponadto produkty muszą zostać dokładnie umyte, pozbawione naci oraz pestek – zaznacza Mirosław Rajtar.
– Soki nalewane będą w worki typu bag-in-box o pojemności 3 lub 5 litrów. Koszty produkcji wynoszą odpowiednio 4 i 5 zł. Soki poddawane będą pasteryzacji w temperaturze powyżej 80 stopni Celsjusza, ale istnieje też możliwość produkcji soku niepasteryzowanego – zaznacza.
Z tego wszystkiego mogą korzystać rolnicy z powiatu buskiego. Chętni z innych gmin również będą mile widziani. Zamówienia realizują specjalnie przeszkolone osoby. Rolnicy też mogą sami korzystać z maszyn, ale pod warunkiem, że posiadają wymagane przeszkolenia oraz badania epidemiologiczne wykonywane przez sanepid.
Zarządcą inkubatora jest Miejsko-Gminne Centrum Kultury w Stopnicy. Wszystkie osoby chcące skorzystać z usług inkubatora muszą poprzedzić dostawę owoców i warzyw rejestracją telefoniczną od poniedziałku do piątku w godz. 8-16, nr tel.: 503 109 521.
Wkrótce działalność rozpocznie również suszarnia kontenerowa o wydajności ok. 30 ton owoców i warzyw.