W Parku Etnograficznym w Tokarni trwa wielkie święto muzyki ludowej. Na I Ogólnopolskim Festiwalu Kultury Ludowej „Jawor – u źródeł kultury” prezentują się artyści ludowi z całego kraju, ale nie brakuje też i czegoś dla podniebienia.
Wśród wystawców jest m.in. Elżbieta Osman z miejscowości Brody w gminie Pierzchnica, która na festynie częstuje gości pierogami, gołąbkami i parzybrodą, czyli potrawą, której przepis wzięła od swoich przodków.
– To jest stara potrawa, którą gotowały nasze babcie. Głównym składnikiem jest kapusta, ale dodajemy też ziemniaki, boczek i cebulę. Sposób jej doprawienia sprawia, że jest pikantna, a podczas jedzenia spływa po brodzie. Stąd jej nazwa Parzybroda – wyjaśnia Elżbieta Osman.
Swoje wyroby prezentuje także Koło Gospodyń Wiejskich z Chorzewa koło Jędrzejowa. Specjalnością pań jest bigos, przyznaje Lidia Pełka, kierowniczka koła.
– Z paniami z naszego koła zbieramy się u nas w remizie i zaczynamy od obgotowania kapusty z mięsem. Po obgotowaniu mięsa obieramy je z kości i dodajemy do gotującej się kapusty. Po godzinie całość doprawiamy i wspólnie degustujemy. Nie stosujemy dużo przypraw, właściwie tylko majeranek i trochę soli – mówi Lidia Pełka.
Najważniejsza część festiwalu rozpocznie się o godz. 14.00, kiedy to wicepremier profesor Piotr Gliński, Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego wręczy najlepszym polskim artystom ludowym nagrody.
W tym roku do Tokarni przyjechało ponad 230 artystów z całego kraju.