Pierogi z farszem z dziczyzny zwyciężyły w konkursie podczas IX Święta Pieroga Świętokrzyskiego. Impreza odbyła się w Bobrzy, w gminie Miedziana Góra.
Wanda Toporek z Zespołu Ludowego „Macierzanki”, która razem z koleżankami przygotowała zwycięskie pierogi przyznała, że tajemnica ich smaku leży w odpowiednim doborze składników.
– Nasz pieróg miał farsz z białej kiełbasy. Ta z kolei była zrobiona z dziczyzny, czyli mięsa z dzika i sarniny. Mięso oczywiście było peklowane. Do tego dodałyśmy odrobinę czosnku, rozmarynu i tartego chrzanu. Szefowie kuchni, którzy oceniali pierogi biorące udział w konkursie, to właśnie naszego uznali za najsmaczniejszego, co nas bardzo cieszy – dodała.
Podczas IX Święta Pieroga Świętokrzyskiego udało się także pobić rekord z 2019 roku w liczbie sprzedanych pierogów – poinformował Damian Sławski, wójt Miedzianej Góry.
– W 2019 roku zostało ulepionych i sprzedanych 19,5 tys. pierogów, a w tym roku było to już ponad 28 tys. Przeszło to nasze najśmielsze oczekiwania. Jesteśmy dumni i cieszymy się, że tak wiele kół gospodyń wiejskich nie tylko z naszej gminy i powiatu kieleckiego, ale nawet spoza naszego województwa włączyło się w lepienie pierogów i było z nami – dodał Damian Sławski.
Smakoszem pierogów okazał się senator Krzysztof Słoń z Prawa i Sprawiedliwości. Jak przyznał, najbardziej lubi te tradycyjne.
– Tutaj inwencja twórcza pań, które lepiły pierogi pokazywana jest na każdym kroku. Pierogi w różnych odsłonach, o różnych smakach, choć mnie najbardziej smakują te tradycyjne, czyli z kapustą i grzybami, które przygotowuje się na kolację wigilijną – dodał Krzysztof Słoń.
Imprezę rozpoczął pierwszy bieg pierogożercy. Potem gości przybyłych na teren zabytkowych pozostałości Zakładu Wielkopiecowego w Bobrzy zabawiały ze sceny m.in. panie z Koła Gospodyń Wiejskich Bobrzanki, Śwarne Kakonianki z Kakonina, Klub „Złote Lata” oraz panie z Koła Gospodyń Wiejskich Macierzanka. Oprócz lokalnych artystów wystąpił zespół „Tacy Sami”, a na zakończenie imprezy zagrała grupa „HIT BOYZ”.