Kosze z regionalnymi przysmakami od lokalnych producentów trafiły do najmłodszych mieszkańców regionu – dzieci z Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych oraz Regionalnych Placówek Opiekuńczo-Terapeutycznych z województwa świętokrzyskiego. Spotkanie pod hasłem „Kosz przysmaków dla dzieciaków” odbyło się w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Marek Jońca, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego przypomniał, że to już trzecia edycja akcji.
– Jako urząd marszałkowski, zarząd, pamiętamy o tych dzieciach, których sytuacja rodzinna jest trudna. W przededniu powrotu do szkoły, chcemy ich zachęcić do rozpoczęcia roku szkolnego z takim zdrowym smakiem. Wręczane przez nas kosze zwierają właśnie takie zdrowe produkty, wytworzone przez członków sieci Dziedzictwo Kulinarne, których w naszym regionie jest prawie 100 – wyjaśnił.
Kosze trafiły między innymi do Zespołu Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych „Nasz Dom” w Ostrowcu Świętokrzyskim. Anna Marczewska z tego ośrodka wyjaśniła, że mieszkają tu dzieci w wieku od 3 do 18 lat.
– To są dzieci, którymi rodzice, z różnych przyczyn, w danym momencie nie mogą się opiekować. Trafiają do nas na krótszy czy dłuższy czas. Każda forma wsparcia jest potrzebna i mile widziana – podkreśla.
Na najmłodszych gości w skansenie czekały też warsztaty muzealne oraz poczęstunek w postaci ziemniaków pieczonych w ognisku.
Inicjatywa została dofinansowana z „Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Obszarów Wiejskich. Europa inwestująca w obszary wiejskie.”