Aż 43 producentów z całego kraju, zrzeszonych w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego, weźmie udział w Jarmarku Norbertańskim w Busku-Zdroju. To jeden z elementów trzydniowego spotkania z polskimi kulinariami, pod hasłem „Smacznie, zdrowo i zdrojowo”. Oferta skierowana jest do osób, które odżywiają się zdrowo i cenią produkty od lokalnych dostawców.
Tegoroczny jarmark odbędzie się na deptaku – ul. 1 Maja. Staną tam drewniane budki, a w nich wystawcy z województwa zachodniopomorskiego, małopolskiego, wielkopolskiego, łódzkiego i świętokrzyskiego będą prezentować swoje produkty – informuje Alicja Stępień, prezes Oddziału Świętokrzyskiego Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
– Lista jest bardzo szeroka. Produkty, które pojawią się na jarmarku zadowolą najbardziej wymagających smakoszy, którzy szukają czegoś wyjątkowego, oryginalnego. Będzie różnego rodzaju pieczywo, sery, miody, wędliny, przetwory owocowo-warzywne, pyszne oliwy, świeże warzywa. Będą ekologiczne produkty, które są certyfikowane, ze znakami ekologicznymi. Pojawia się różnego rodzaju napitki, wina, piwa, nalewki, ale też warto wspomnieć o rybach lokalnych i całej gamie produktów, która czeka na naszych gości – mówi.
Oprócz stoisk producentów regionalnych i tradycyjnych, będą również stragany firm związanych z kuchnią oferujące np. przybory kuchenne, książki, szkło i zastawy itp. Podobnie jak w ubiegłym roku nie zabraknie pokazów kulinarnych. Będą organizowane przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni w muszli koncertowej Parku Zdrojowego. W pokazach będą też uczestniczyli uczniowie szkół gastronomicznych z Sandomierza, Chrobrza i Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Busku-Zdroju.
Polskie Kulinaria to nie tylko jarmark, ale wydarzenie pełne występów artystycznych i warsztatów – mówi z kolei Małgorzata Donoch z Buskiego Samorządowego Centrum Kultury.
– Zapraszam w sobotę i niedzielę na plac przy Domu Zdrojowym. Będzie dużo atrakcji dla dzieci, młodzieży, rodziców. Każdy znajdzie coś dla siebie. Będą warsztaty ekologiczne, wikliniarskie. Zapraszamy również na całkiem fajne koncerty, które odbędą się w muszli koncertowej zarówno w sobotę jak i niedzielę – mówi.
Będą też warsztaty mody recyklingowej z pokazem mody. Każdy będzie mógł wykonać eko-kreację z różnych materiałów, takich jak: folia, papier, gazety, kapsle, puszki czy nakrętki. Impreza rozpocznie się w piątek, 2 września i potrwa do 4 września.