W Busku-Zdroju rozpoczął się Jarmark Norbertański. Na deptaku – ul. 1 Maja swoje wyroby oferują producenci z całego kraju.
Nazwa jarmarku pochodzi od sióstr norbertanek, które, aby utrzymać zakon, organizowały w Busku targi ze zdrową i ekologiczną żywnością. – Ideą wydarzenia jest promocja certyfikowanych produktów, wysokiej jakości – mówi Alicja Stępień, prezes Oddziału Świętokrzyskiego Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a zarazem organizator wydarzenia.
– Producenci już są. Stoiska mamy piękne, barwne. Wszystko pachnie. Są to produkty zdrowe, wyjątkowe, nasze polskie, od najlepszych producentów zrzeszonych w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego – mówi.
W gronie 43. wystawców nie mogło zabraknąć członków Stowarzyszenia Sandomierski Szlak Jabłkowy, który oferuje świeżo wyciskanym sokiem z owoców i warzyw.
Na jarmarku można nabyć też wyroby państwa Eweliny i Marka Pielaszkiewiczów z Modliborzyc, którzy wspólnie prowadzą plantację jagody kamczackiej. Dziś w Busku kuszą przetworami. Są to m.in. dżemy z dodatkiem i bez dodatku cukru.
– To bardzo dobre produkty, naturalnie pasteryzowane. Bez dodatków i konserwantów. Są również soki na zimno tłoczone, musy. Jagoda kamczacka jest bardzo zdrowa. Spożywana regularnie, może poprawić nasz wzrok, czy obniżyć ciśnienie krwi. Owoc ten jest jeszcze mało znany – mówi pan Marek.
Ponadto są stoiska, na których można nabyć także sery krowie, miody, oleje tłoczone na zimno, wyroby wędliniarskie, słodycze lokalne, napoje, wina, nalewki. Asortyment jest bardzo szeroki.
Impreza wystawiennicza zgromadziła wielu zwiedzających. Ci, z którymi rozmawiała nasza reporterka podkreślali, że to cenna inicjatywa dzięki, której mogą się zapoznać się z produktem regionalnym.
Jarmark Norbertański to tylko jeden z elementów trzydniowego wydarzenia, jakim są Polskie Kulinaria pod hasłem „Smacznie, zdrowo i zdrojowo”. Impreza potrwa do 4 września.
Pokazy w sobotę i niedzielę będą organizowane przez Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni w muszli koncertowej Parku Zdrojowego. W pokazach będą też uczestniczyli uczniowie szkół gastronomicznych z Sandomierza, Chrobrza i Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Busku-Zdroju.