Tarcioch ziemniaczany z surówką z kiszonych buraków i nadziewaną sakiewką ze schabu zdobył pierwsze miejsce w eliminacjach powiatu ostrowieckiego do konkursu Bitwy Regionów. Danie przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Dołach Biskupich, w gminie Kunów.
W szranki na najlepszą potrawę stanęły cztery koła. Przewodniczący czteroosobowej komisji konkursowej Mariusz Bezak mówi, że podczas dożynek panuje cudowna atmosfera.
– Każdy ma swoje gusta, przyzwyczajenia i tradycje wyniesione z domu, czyli te babcine smaki. I właśnie panie tutaj takie zaproponowały. Bardzo się cieszę, że mogłem tych potraw z lokalnymi produktami posmakować – mówi Mariusz Bezak.
Tarcioch, tzw. dziad to potrawa, którą robiły mieszkanki wsi od dawien dawna, gdy ziemniaki były podstawą każdej potrawy. Jednak tym razem do tarciocha dodano nowość, czyli sakiewkę, mówi Ewa Słapek z gospodyń KGW Doły Biskupie.
– To jest ciasto jak na tradycyjny blin, czyli utarty ziemniak, jajko, mąka, sól, pieprz i cebulka, inaczej jest to baba ziemniaczana. Do tego sakiewka z rozbitego schabu, w środek cebulka, boczek i polski suszony pomidor. Do tego sos chrzanowy i surówka z kiszonego buraka – opisuje gospodyni.
Ciekawostką były pierogi wóleckie w sosie z ziół znad Wólanki w wykonaniu KGW Wólczanki z Wólki Bałtowskiej. Aleksandra Celińska podkreśla, że był to pierwszy udział młodego koła w takim konkursie i trzecie miejsce bardzo cieszy.
– Pierogi w cieście krucho-drożdżowym, w środku farsz z mięsem duszonym, kapustą, lokalną kaszą gryczaną i suszonymi borowikami, też jest sos z naszych ziół. Potrawa jest bardzo pyszna, polecam. Następnym razem wymyślimy coś bardziej tradycyjnego i może wygramy – mówi Aleksandra Celińska.
Drugie miejsce zajęło KGW Swojskie Babki z Wólki Pętkowskiej, które zaproponowało kotlet świętokrzyski z młodymi ziemniakami i buraczkami.
W niedzielę (4.09) odbędzie się podobny konkurs w powiecie jędrzejowskim, który zwieńczy powiatowe etapy Bitwy Regionów.