Pokazy mistrzów cukiernictwa, czekoladowa fontanna, a także mural namalowany czekoladą – to wszystko można zobaczyć na kieleckim Rynku, gdzie trwa Festiwal Czekolady. Zwiedzający mogą skosztować wyjątkowych smakołyków przygotowanych przez producentów czekolady z całego kraju. Nie brakuje także słodkich warsztatów dla najmłodszych.
Impreza od samego początku cieszy się dużym zainteresowaniem wśród kielczan, którzy chętnie próbują wypieków i wyrobów cukierniczych. Ciekawą propozycję wegańskich czekolad przygotowanych według własnej receptury prezentuje Sebastian Blaumann, właściciel Gangu Czekoladożerców.
– Moje czekolady są przygotowane według autorskiego przepisu, nad którym pracowałem kilka lat. W ich produkcji stawiam na prostotę w składzie. Moje wyroby mają trzy składniki – miazgę kakaową, tłuszcz kakaowy oraz erytrytol francuski uzyskiwany z owoców. Z kolei drugą opcją są czekolady białe, wytwarzane z mleka ryżowego, a także kokosowego – wyjaśnia.
Sebastian Blaumann mówi, że receptury są opracowane w takich sposób, by były jak najbardziej zbliżone do klasycznych smaków.
– Nad czekoladą mleczną bez mleka pracowałem dwa lata, by uzyskać smak podobny do klasycznej mlecznej czekolady. Zmiana składa pozwoliła na uzyskanie oryginalnych i niespotykanych smaków. Od czekolady białej zrobiłem różne wariacje, jak malina, ajurweda, truskawka, limonka, czerwona porzeczka, czy mleczna bez mleka. Ze smaków bardziej wytrawnych, 60 proc. czekolad stworzyłem np. miętę, wanilię, chili, cynamon, masala, lawenda oraz smak lasu – wymienia.
Impreza potrwa w sobotę (24 września) do godz. 18.00. Z kolei w niedzielę (25 września) słodkie smakołyki będą dostępne od godz. 12.00 do godz. 18.00.