Sezon przeziębieniowy trwa. Warto w tym czasie wzmocnić organizm naturalnymi metodami, np. przetworami z owoców derenia jadalnego – zachęca Justyna Pargieła, ziołoznawca i fitoterapeutka.
Informuje, że czerwone owoce derenia jadalnego zawierają dużo witaminy C, która poprawia odporność organizmu.
– Owoce derenia poprawiają przemianę materii, działają żółciopędnie i krwiotwórczo. Wykorzystywano je przy wszelkiego rodzaju dolegliwościach żołądka – dodaje.
Owoce derenia można pestkować i robić z nich dżemy, albo galaretki, ale można też przetworzyć je na słono i zakisić
– To zapomniany staropolski przysmak. Niedojrzałe, zielone owoce zalewano solanką. Przypominały w smaku oliwki i nazywane były nawet „oliwkami północy” lub „polskimi oliwkami” – opowiada Justyna Pargieła.
Na staropolskich, arystokratycznych dworach królowała też dereniówka, czyli nalewka z owoców derenia. Można je również jeść na surowo.