Jaka jest różnica między bartnictwem a pszczelarstwem, z czego i w jaki sposób są robione najlepsze miody? Jak przygotować danie z miodu? Na te i wiele innych pytań będzie można znaleźć odpowiedź podczas Pikniku Pszczelarskiego, który odbędzie się dziś (niedziela, 2 października) w Parku Etnograficznym w Tokarni.
Beata Ryń, z Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni, podkreśla, że jest to ostatnia w tym roku impreza z cyklu rodzinnych niedziel. Podczas pikniku swoje produkty zaprezentuje piętnastu wystawców.
– W trakcie imprezy będzie można zwiedzić zagrodę z Słupi Starej, w której znajduje się bogata kolekcja Muzeum Wsi Kieleckiej prezentująca zabytkowe ule. Będą to na przykład kuszki, ule figuralne, czy kłodowe. Będzie także okazja do posłuchania opowieści o dawnym pszczelarstwie i bartnictwie, które przedstawi bartnik. Wyjaśniona zostanie także różnica między pszczelarstwem a bartnictwem – mówi.
Zwiedzający będą mogli obejrzeć także barć założoną przez pracowników muzeum, w okolicy zagrody z Słupi Starej. Ponadto w wydarzeniu wezmą udział przedstawiciele Świętokrzyskiego Związku Pszczelarzy oraz rejonowych kół pszczelarzy.
Wydarzenie rozpocznie się o godz. 12.00 mszą świętą w kościele z Rogowa. W nabożeństwie w intencji pszczelarzy wezmą udział poczty sztandarowe z rejonowych kół pszczelarzy. Wejście na teren pikniku będzie możliwe od godz. 11.00 do godz. 16.00.