Klasztor Ojców Dominikanów w Sandomierzu od kuchni będą mogli obejrzeć widzowie telewizyjnej „Jedynki”. W najbliższą niedzielę (9 października) na antenie TVP 1, w programie „Klasztorne Smaki”, kulinarne specjały inspirowane przez dominikanów zaprezentuje – szef kuchni i Ślązak, Remigiusz Rączka.
Jak informuje Aneta Chwalba, reżyser programu „Klasztorne Smaki”, Sandomierz i klasztor o. dominikanów to wyjątkowe miejsce.
– To przepiękny i unikatowy na skalę światową kościół. miejsce urzekło nas swoją malowniczością. Ponadto klasztor posiada fantastyczną winnicę, dlatego w daniach, które przygotowujemy w trakcie programu, wino będzie obecne – zapewnia reżyser.
Aneta Chwalba, podkreśla, że w niedzielnym programie zaprezentowane zostaną przepisy na dania nawiązujące do graniczącego z Sandomierszczyzną Podkarpacia.
– Będą proziaki z bazyliowym pesto. To nawiązanie do włoskich smaków, ponieważ to właśnie z Italii wywodzi się rodowód dominikanów. Będą także klasztorne polędwiczki, z koperkowymi kopytkami. Myślę, że wszyscy miłośnicy dobrych przepisów znajdą coś dla siebie. Program polecamy także miłośnikom i pasjonatom historii i pięknych miejsc. Będzie to jedna z najbardziej spektakularnych odsłon programu Klasztorne Smaki w tym sezonie- zapowiada Aneta Chwalba.
„Klasztorne Smaki” na antenie TVP 1 prezentowane są w niedzielę o godz. 10.10. Program realizowany jest na zlecenie Redakcji Programów Katolickich TVP. Producentem „Klasztornych smaków” jest TVP 3 Katowice.