Gęsina króluje w niedzielę (16 października) w Parku Etnograficznym w Tokarni. Odwiedzający mogą spróbować pysznych dań, które przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich z naszego regionu. W ramach wydarzenia „Smaki Gęsiny” odbywa się też konkurs kulinarny.
Członkowie koła gospodyń i gospodarzy wiejskich z miejscowości Podlesie w gminie Oksa przygotowali na konkurs pierogi z gęsiną i kaszą gryczaną oraz jęczmienną. Gospodyni Renata Cicha zapewnia, że danie nie jest trudne do zrobienia.
– Należy ugotować kaszę i gąskę, a następnie to przemielić. Przypraw jakie dodajemy nie zdradzamy. To nasza tajemnica. Mam nadzieje, że jury przypadną one do gustu. Z naszego stoiska pierogi bardzo szybko zniknęły – mówi Renata Cicha.
Pierogi do konkursu przygotowały również panie z Koła Gospodyń „Czerwona Malina”. Agnieszka Mroczek informuje jednak, że nadzienie jest zupełnie inne.
– Gęsinę piekłyśmy. Dodałyśmy suszoną śliwkę i kolendrę. Na smalcu z gęsiny wysmażyłyśmy cebulę. Pierogi podajmy z musem z suszonych śliwek i żurawiny – tłumaczy Agnieszka Mroczek.
Wśród osób, które dziś odwiedziły dziś Tokarnię jest pani Zenona.
– Jest piękny dzień, więc trzeba było z niego skorzystać. Mieszkam sama i czasami nudzi mi się w domu. W związku z tym wspólnie z koleżankami postanowiłyśmy spędzić popołudnie z Parku Etnograficznym w Tokarni. Chcemy spróbować potraw z gęsiny. Przy okazji nie musimy gotować obiadu – tłumaczy z uśmiechem.
Stoiska odwiedził także wiceminister spraw zagranicznych Piotr Wawrzyk. W rozmowie z Radiem Kielce przyznaje, że najbardziej lubi pieczoną gęś.
– Tego dnia w Tokarni można spróbować różnych smaków. Korzystajmy z tej okazji. Możliwe, że to jeden z ostatnich w tym roku tak ciepłych weekendów, dlatego warto spędzić go na świeżym powietrzu. W Parku Etnograficznym panuje bardzo przyjemna atmosfera – mówi Piotr Wawrzyk.
Osoby odwiedzające skansen w Tokarni oprócz spróbowania regionalnych smaków potraw z gęsi, mogą zrobić także zakupy u lokalnych rzemieślników i rolników. Impreza potrwa do godz. 16.00.