W Kielcach będą kształcili się sommelierzy i winiarze. Plan na utworzenie takiej specjalizacji ma Zespół Szkół Ekonomicznych przy ulicy Langiewicza.
Bartosz Prońko, nauczyciel przedmiotów zawodowych tłumaczy, że takich specjalistów na rynku pracy brakuje, a restauracje potrzebują kelnerów z wiedzą na temat wina.
– Widzimy bardzo dużą lukę przede wszystkim w zakresie sommelierstwa. Natomiast treści z zakresu winiarstwa będą po to, aby młodzież mogła zrozumieć proces produkcji wina, jak on przebiega, co od czego zależy i jakiego można oczekiwać efektu końcowego – mówi nauczyciel.
Bartosz Prońko dodaje, że młodzież nie będzie próbowała trunków, bowiem zajęcia będą prowadzone na bazie win bezalkoholowych. Poza tym część przekazywanej wiedzy będzie tylko teoretyczna, placówka chce współpracować w tym zakresie z winnicami w naszym województwie.
– Nam przede wszystkim zależy nie na degustacji, ale na przekazaniu wiedzy o winie. Uczniowie poznają tajniki produkcji, jak wino dojrzewa, ale też dowiedzą się jak wino powinno być serwowane w restauracji, czyli jak je podawać je ładnie i profesjonalnie – mówi Bartosz Prońko.
Pierwsi uczniowie specjalizujący się w sommelierstwie i winiarstwie rozpoczną kształcenie we wrześniu przyszłego roku. Zespół Szkół Ekonomicznych przy ulicy Langiewicza rozważa wprowadzenie kursów kwalifikacyjnych w tym zawodzie również dla osób dorosłych.