Przez kilka miesięcy uświadamiali kielczan, jak nie marnować żywności, zasobów naturalnych i energii. Zakończył się projekt „Społeczności nie marnują” Kieleckiego Banku Żywności.
Anna Mazur informuje, że misją banków żywności jest jej ratowanie, ale w tym projekcie nie chodziło jedynie o jedzenie.
– Ale także chociażby o niemarnowanie zasobów naturalnych. Próbowaliśmy odkrywać to, co mieszkańcy Kielc mogą sami wprowadzić do swojego życia, by być bardziej ekologicznymi – mówi Anna Mazur.
W ramach projektu, wolontariusze Kieleckiego Banku Żywności przez kilka miesięcy spotykali się z mieszkańcami Kielc i podpowiadali, jak racjonalnie korzystać choćby z energii lub wody.
– Byli to seniorzy, były to dzieci, młodzież, a także mieszkańcy konkretnych osiedli. Spotkaliśmy się także z osobami niepełnosprawnymi, podopiecznymi zakładu aktywności zawodowej. Każda z tych grup podczas takich spotkań mogła się podzielić swoimi pomysłami na niemarnowanie, i na to, co możemy jeszcze zrobić, by być bardziej eko. To było ciekawe doświadczenie dla nas wszystkich – dodała Anna Mazur.
Podobne projekty realizowały banki żywności w Ciechanowie, Pile, Olsztynie i w Warszawie.