Jesień, to nie tylko czas grzybobrania. W świętokrzyskich lasach można zbierać owoce żurawiny, borówki i rokitnika. W ostatnich tygodniach jest ich pod dostatkiem.
Paweł Kosin z Nadleśnictwa Daleszyce wskazuje, że obecnie w lasach nie brakuje zwłaszcza żurawiny, której owoce są już dojrzałe i gotowe do zbiorów.
– Warto też poszukać mniej znanej borówki brusznicy. Ceniony przez smakoszy czerwony owoc idealnie nadaje się do produkcji domowych konfitur, które są dobrym dodatkiem do różnych mięs, oraz potraw na ciepło i na zimno – podkreśla leśnik.
Inną godną uwagi rośliną jest rokitnik. Owoce tego krzewu są podobne do jarzębiny.
– Podobieństwo dotyczy zarówno koloru, jak i kształtu owoców rokitnika. Nie jest to pospolita roślina, jednak są miejsca, gdzie rokitniki występują naturalnie. W ostatnich latach krzew cieszy się coraz większym uznaniem, a to z uwagi na ogromne, wręcz nieporównywalne do innych źródeł ilości witaminy C. Rokitnik świetnie nadaje się do produkcji wszelkich nalewek, dżemów i konfitur – wyjaśnia.
Paweł Kosin dodaje, że w lasach regionu świętokrzyskiego nadal można znaleźć jeszcze całkiem sporo grzybów. Grzybiarze z całą pewnością mogą liczyć na opieńki, rydze oraz mleczaje jodłowe. Z kolei w ostatnich dniach zaczął się także sezon na gąski, których najwięcej można znaleźć w lasach w okolicach Rakowa.