Mistrz kuchni śląskiej, Remigiusz Rączka znów odwiedził Świętokrzyskie. W niedzielę, 20 listopada zostanie pokazany kolejny odcinek programu z cyklu „Klasztorne smaki”. Tym razem ekipa telewizyjna gościła u Jadwiżanek w Zawichoście.
Program powstaje od kilku lat. Reżyser programu, Aneta Chwalba, mówi że w grudniu, na koncie ekipy będzie już 50 odwiedzonych klasztorów. Podkreśla jednak, że odcinek, zrealizowany w Zawichoście, będzie wyjątkowy.
– To dawny klasztor Klarysek, który powstał w średniowieczu. Ta historia i ta współczesność kościoła się tu łączą. Jednocześnie jest to bardzo młoda wspólnota, tworzą ją bardzo młode dziewczyny, sympatyczna grupa, która nas przyjęła bardzo serdecznie – wspomina.
Przewodniczką po klasztornej kuchni została siostra Dominika, która razem z Remigiuszem Rączką przygotuje proste, ale smaczne dania: makaron z cukinią i rybą oraz jabłka zapiekane z bakaliami.
Aneta Chwalba przyznała, że do zgromadzenia w Zawichoście trafiła przez przypadek.
– Szukając różnych zgromadzeń, które odwiedzamy, pomyślałam sobie, że fajnie by było zobaczyć, jak żyją Jadwiżanki Wawelskie. Byłam przekonana, że pojedziemy do nich do Krakowa. Okazało się jednak, że siostry w Krakowie mieszkają w niewielkiej kamienicy, i tam nie ma za dużo do pokazania. Sprawdzając dalej, zobaczyłam, że siostry mają przepiękny klasztor w Zawichoście, gdzie mieści się nowicjat.
Wcześniej ekipa gościła już m.in. w Sandomierzu, na Karczówce w Kielcach, Chęcinach, czy w Jędrzejowie.
Jak dodaje Aneta Chwalba pomysłodawcą programu przed laty był właśnie Remigiusz Rączka.
– Kiedyś rzucił, że fajnie by było przedstawić klasztorne smaki. Wtedy jednak nie bardzo wiedzieliśmy, jak ten projekt miałby wyglądać: czy mielibyśmy pokazywać jakieś stare receptury wyszukane w klasztornych księgach, czy to, co współcześnie jada się w klasztorach. Ostatecznie życie nam pokazało, jak ten program ma wyglądać: raz są to stare przepisy, raz współczesne, raz związane z miejscem pochodzenia danej wspólnoty, a innym z założycielem i jego ulubionymi smakami – wyjaśnia.
Aneta Chwalba podkreśla, że program nie tylko pokazuje oryginalne receptury.
– Cieszymy się, że w tym programie możemy również pokazywać ciekawe miejsca, bo dla nas samych jest to odkrycie. Często są to przepiękne zespoły klasztorne bardzo stare, ale bywają także współczesne – zaznacza.
Emisja „Klasztornych smaków” zrealizowanych w Zawichoście już w najbliższą niedzielę, 20 listopada, o godz. 10.05 na antenie TVP1.