Kielecki Eko Bazar od dziś (sobota, 19 listopada) jest dostępny w nowej lokalizacji i przestrzeni wygodniejszej dla producentów ekologicznej żywności i klientów. Dzięki unijnej dotacji, stare stoiska zastąpiły nowe altany. Na targowisku przy ul. Batalionów Chłopskich 50 nie brakuje atrakcyjnych ofert. Bazar jest otwarty w każdą sobotę, w godz. od 7.00 do 12.00.
Koordynator Eko Bazaru, Michał Borończyk mówi, że oferta produktów dostępnych na targowisku jest niezwykle bogata. Kupujący mogą tu znaleźć m.in. miody, jajka, sery, octy, oleje, soki, warzywa, ciasta, produkty garmażeryjne i przyprawy.
– Do tej pory stoiska były zlokalizowane przed budynkiem pobliskiego Smart Center, czyli około 100 m dalej. W ostatnim czasie przy ul. Batalionów Chłopskich 50 wybudowaliśmy altany. Przedsięwzięcie było możliwe do realizacji dzięki unijnemu dofinansowaniu. Zapraszamy w każdą sobotę. Pierwsi klienci pojawiają się zazwyczaj po godz. 7.00. Sprzedawcy są obecni maksymalnie do 12.00. Jednak zapraszamy wcześniej tak, by móc zapoznać z pełną ofertą – mówi.
Maciej Borończyk dodaje, że kolejną z nowości jest miód z pasiek ustawionych tuż obok targowiska.
– To jest dopiero początek naszej miejskiej pasieki. Mamy trzy ule pełne, z których już w tym roku zbierałem miód. Dodatkowo są jeszcze dwa puste. Zebrany miód praktycznie od razu został sprzedany. Możliwe, że w przyszłym roku pojawią się kolejne ule, tak by miodu było jeszcze więcej – podkreśla.
Pośród bogatej oferty regionalnych produktów można znaleźć m.in. sery sprzedawane przez Martę Detkę.
– Na moim stoisku można dostać sery krowie, długo dojrzewające. Sery są w różnych odmianach, z szeregiem dodatków i przypraw. Wszystkie produkty są własnej produkcji, którą prowadzimy w serowni Podłazy w okolicach Krajna. Jest to np. ser Antoni mniej dojrzewający z ziołami i dodatkami, a także ser gouda, ementaler, mazdamer, aromatyczny ser dwuletni, feta oraz twarożki z ziołami. Przedział cenowy jest dość duży i zależny od rodzaju czy długości dojrzewania. Ceny zaczynają się w granicach od 40 do 100 zł za kilogram – wyjaśnia.
Lokalne produkty można kupować nie tylko na Eko Bazarze, ale także w sklepie internetowym Kobiałka Świętokrzyska. Zamówienia po skompletowaniu można odebrać w budynku Smart Center w dowolnym terminie przy ul. Batalionów Chłopskich 50 w Kielcach.