Wyjątkową szopkę stworzyli rzeszowscy cukiernicy z Cukierni „Julian Orłowski i Kazimierz Rak”. Wszystkie jej elementy są jadalne.
„Budowla” ma blisko dwa metry długości i waży kilkadziesiąt kilogramów. Wykonana jest wyłącznie z piernika, marcepanu i ogromnej ilości czekolady. Pracowało nad nią kilkanaście osób. Na piernikowej podstawie znajduje się m.in. replika kaplicy sykstyńskiej i szopka . Jest święta rodzina, królowie, pasterze i wiele innych postaci zrobionych z czekolady i marcepanu.
Tegoroczną szopkę rzeszowscy cukiernicy zadedykowali Angelice, która walczy z chorobą. Ma wesprzeć ją w trudnych chwilach i podnieść na duchu. Dzisiaj słodka szopka trafiła do kościoła św. Krzyża. Żeby ją obejrzeć nie można zbyt długo zwlekać. Po Nowym Roku wszystkie jej elementy zostaną zjedzone przez dzieci.