Rozebrać dokładnie z najmniejszej ozdoby, rzucić w kąt ogrodu i chwilę poczekać – to recepta opolskich leśników na ekologiczne „pozbycie się” po świętach choinki z naszego domu. Warto wcześniej pozbawić ją jeszcze gęstych gałązek.
Te ułożone na grządkach czy w donicach pozwolą bezpiecznie przezimować roślinom ogrodowym w czasie największych mrozów.
– Reszta choinki zostanie z nami na jakieś dwa lata – mówi Jacek Boczar, rzecznik opolskich leśników.
– Przyroda ją naprawdę zagospodaruje, wszystkie mniejsze i większe zwierzęta skorzystają. Ale możemy oczywiście ją pociąć i wrzucić na kompost, choć sam pieniek można wykorzystać jako tyczkę do pomidorów na przykład, czy jakąś inną podpórkę. W ogródku to się zdecydowanie sprawdzi.
Dodajmy, że choinki z opolskiej plantacji, które nie sprzedały się przed świętami, teraz trafią do opolskiego ogrodu zoologicznego.