Tag: kuchnia regionalna

Parzybroda chłopska - Radio Kielce

Parzybroda chłopska

Parzybroda chłopska – według przepisu Piotra Jankowskiego, właściciela gospodarstwa agroturystycznego „Wiejski Raj” w Podmarzyszu Parzybroda chłopska to zupa ze słodkiej ...

Nalewka na miodzie - Radio Kielce

Nalewka na miodzie

Nalewka na miodzie Jana Charzewskiego, pszczelarza z Opatowca SKŁADNIKI:1 litr miodu jasnego (rzepak, akacja)1 litr spirytusu2 cytryny1 szklanka wody7-8 goździkówPRZYGOTOWANIE:Cytryny ...

Leczo ze szparagów - Radio Kielce

Leczo ze szparagów

Szparagi to jedne z najstarszych warzyw na świecie. Wywodzą się z rejonu morza śródziemnego. Do Polski dotarły w XVIII wieku. ...

Kruche babeczki z Rogowa - Radio Kielce

Kruche babeczki z Rogowa

Przepis na babeczki z Rogowa podaje Elżbieta Szabla – przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Rogowie w gm. Opatowiec Babeczki podane ...

Gęsina w suszu - Radio Kielce

Gęsina w suszu

Gęsina to zdrowe i niezwykle smaczne mięso. Proponujemy Państwu przepis na gęsinę w suszu owocowym dębniackim. Przepis podaje Krystyna Wilk, ...

Pasta borowikowa - Radio Kielce

Pasta borowikowa

Pastę borowikową przygotowuje się z dojrzałych borowików, najlepiej królewskich charakteryzujących się zółto-zielonkawym sitem. Przepis na pastę borowikową prezentuje Barbara Wojciechowska, ...

Dzionie rakowskie - Radio Kielce

Dzionie rakowskie

Dzionie rakowskie - potrawa wywodząca się z kuchni żydowskiej, podobna do pasztetowej czy kaszanki. Współcześnie często przygotowywana na wieprzowiny i ...

Page 5 of 6 1 4 5 6