Sałatka z awokado i polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-grzybowym – taką propozycję na weekend w kuchni przygotowali Jakub Rożek i Stanisław Blinstrub.
Sałatka z awokado:
Do przygotowania sałatki potrzebujemy: dojrzałe awokado, pomidorki koktajlowe, niedużą lub pół czerwonej cebuli, oliwa z oliwek, sól, pieprz Awokado obieramy i kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, cebule kroimy w kostkę. Składniki mieszamy przyprawiamy sola i pieprzem, polewamy oliwą i gotowe. Szybkie, smaczne i zdrowe danie.
Polędwiczki w sosie śmietanowym z grzybami:
Do przygotowania potrzebujemy: polędwiczkę wieprzową, cebule białą (pół dużej lub jedna małą), grzyby (mogą być kurki, pieczarki, boczniaki), śmietanka słodka 30%, majeranek, sól, pieprz, makaron rurki Polędwiczki kroimy na paski. Podsmażamy na niedużej ilości oleju przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy się usmażą i zrumienią wyjmujemy z patelni. Nie dolewamy już tłuszczu!. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy i dodajemy grzyby (kurki, pieczarki lub boczniaki). Smażymy aż grzyby będą miękkie i przyprawiamy do smaku. Dodajemy polędwiczki i wlewamy śmietankę. Dodajemy majeranek. Redukujemy aż sos będzie gęsty. Podajemy z makaronem „rurki”
Smacznego!