Dania z łososia królowały podczas Mistrzostw Polski Szkół Gastronomicznych zorganizowanych w Kielcach. W rywalizacji wzięło udział sześć drużyn m.in. z Kielc, Poznania, Warszawy, Tych i Żywca. Uczestnicy zmagań kulinarnych zorganizowanych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, na przygotowanie swoich dań mieli tylko dwie godziny.
Jak przekonywali Antoni Waligóra i Eryk Onderski ze szkoły gastronomicznej w Poznaniu, to właśnie ograniczony czas było największym utrudnieniem w przygotowaniu potraw.
– Na konkurs przygotowaliśmy łososia w musie z sepii z warzywami i sosem. Nie udało nam się zrobić dobrego sosu, dodaliśmy do niego za mało masła, na poprawki zabrakło już czasu. Dla nas największą satysfakcją jest sam udział w tego typu konkursie. Nie przyjechaliśmy tutaj wygrać, ale przede wszystkim się uczyć – mówią.
Zwycięskim daniem okazał się łosoś z selerem, pomarańczą, rzodkiewką, brokułem i chrzanem przygotowany przez uczniów z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Jak mówi dyrektor placówki, Małgorzata Banasik-Rusak, organizacja tego typu wydarzeń pozwala na rozwijanie i doskonalenie umiejętności młodzieży, to niezwykle cenne doświadczenie.
– Nasi uczniowie bardzo chętnie biorą udział w tego typu wydarzeniach, nie tylko w kraju, ale również w konkursach zagranicznych. 19 marca nasi podopieczni jadą na konkurs kulinarny do Francji. Jesteśmy jedyną szkołą z Polski, która się zakwalifikowała do tej rywalizacji. Będzie to kolejne niezwykle cenne doświadczenie – ocenia.
Jednym z jurorów, który oceniał potrawy przygotowane przez uczniów był szef kuchni i ekspert kulinarny Teo Vafidis, ambasador kuchni greckiej w Polsce. Jak podkreśla, najważniejszy w potrawach jest smak, a dla młodych kucharzy tego typu konkursy to dobry trening przed podjęciem pracy w zawodzie.
– Dla mnie jako przedstawiciela greckiej kuchni najważniejszy jest przede wszystkim smak. Oczywiście wygląd potraw na talerzu również jest istotny. Dziś obserwując warsztat i technikę przygotowania młodych adeptów sztuki kulinarnej udzielaliśmy konstruktywnych uwag, bez wprowadzania nerwowej atmosfery. Udział w tego typu wydarzeniom pozwala młodym ludziom, oswoić i opanować stres. Kucharz musi być spokojny, ponieważ kiedy jest zdenerwowany nie może gotować. Dziś ocenialiśmy przede wszystkim, smak wszystkich potraw, oraz sposób wykorzystania dostępnych produktów – mówił.
Zwycięscy i uczestnicy Mistrzostw Polski Szkół Gastronomicznych w Kielcach, otrzymali atrakcyjne nagrody rzeczowe.