czwartek, 9 października 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Wielkanocne przysmaki można przygotować samodzielnie [PRZEPIS]

Bartosz Bogucki
2023-03-19 10:28
2 min. czytania
A A
Wędzony karp z Zawidzy / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Wędzony karp z Zawidzy / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Im bliżej Wielkanocy, tym więcej osób przygotowuje na święta wędliny przygotowane w tradycyjny sposób. Ich podstawą obok marynaty jest wędzenie.

Swoją przygodę z dymem należy zacząć od peklowania, radzi Tomasz Zapała, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach i trener kulinarny.

Czytaj również

Najstarsza uczelnia w regionie otwiera się dla zwiedzających

Najstarsza uczelnia w regionie otwiera się dla zwiedzających

2025-10-08
We Włoszczowie powstał ogród deszczowy

We Włoszczowie powstał ogród deszczowy

2025-10-08

– W tym celu przygotowujemy zalewę. Dla mięs trzeba przyjąć 5 dni leżakowania produktu z chłodzonej zalewie, którą na każdy kilogram produktu przygotowujemy w proporcjach 25 g soli rozpuszczonej w 1 litrze wody. Ryby peklujemy znacznie krócej, 2-3 godzinne leżakowanie w zalewie, za to w silniejszym stężeniu, bo 60-80 g soli rozpuszczonej w litrze wody, na każdy kilogram ryb. Coraz więcej ludzi, zamiast kupować gotowe rzeczy w sklepach, woli je samodzielnie zamarynować, wysuszyć i uwędzić. Pozwala to finalnie dopasować efekt do naszych oczekiwań — zauważa kucharz.

Jak dodaje, do procesu wędzenia w Polsce najchętniej używa się zrębków drewna z olchy, które pozwala osiągnąć wyższą temperaturę, daje złoty kolor i przyjemny smak, ale można go wzbogacić aromatycznie, dodając drewna z drzew owocowych jak śliwka, jabłoń czy grusza.

Patryk Zawierucha, właściciel Domowej Spiżarni, zauważa że coraz więcej osób decyduje się na samodzielne wędzenie przygotowując własną wędzarnię.

– W ten sposób uzyskujemy produkty zdrowsze i smaczniejsze. Możliwości jest mnóstwo, są wędzarnie w tańszych wersjach dla początkujących, są też automatyczne wędzarnie elektryczne, w których łatwiej przygotować wyroby i łatwiej osiągnąć powtarzalność efektów — dodaje.

Ekspert doradza, że po uwędzeniu szynki można pominąć proces parzenia, zastępując go podpiekaniem w ostatniej fazie pobytu w wędzarni, tak by mięso w rdzeniu osiągnęło min. 75 stopni Celsjusza.

Do świąt zostały jeszcze tylko trzy tygodnie, to dobry czas, by spróbować swoich sił.

Zgodnie z zaleceniem kucharza, polecamy rybę: wędzonego karpia w wydaniu z Łoniowa.

Tagi: SKARŻYSKO-KAMIENNATomasz ZapałaSTARACHOWICEPatryk ZawieruchaKAZIMIERZA WIELKADomowa SpiżarniaOSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKIJĘDRZEJÓWKOŃSKIEPIŃCZÓWBUSKO-ZDRÓJWŁOSZCZOWASTASZÓWOPATÓWKIELCEZespół Szkół Przemysłu SpożywczegoSANDOMIERZwędzenie

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Najstarsza uczelnia w regionie otwiera się dla zwiedzających

Najstarsza uczelnia w regionie otwiera się dla zwiedzających

2025-10-08
We Włoszczowie powstał ogród deszczowy

We Włoszczowie powstał ogród deszczowy

2025-10-08
Grunt, znajduje się w miejscowości Głotowo w gminie Dobre Miasto w powiecie olsztyńskim / Fot. UMIG Skalbmierz

Gmina Skalbmierz dostała działkę na Warmii

2025-10-08
Poważny wypadek. Na miejscu LPR

Poważny wypadek. Na miejscu LPR

2025-10-08
Fotografie starego teatru w nowych przestrzeniach

Sprawa konkursu na dyrektora teatru trafi do Naczelnego Sądu Administracyjnego

2025-10-08
18.04.2025. Kielce. Deptak na os. Świętokrzyskim Broadway / /Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Mieszkańcy będą mogli wypowiedzieć się ws. rewitalizacji Broadwayu

2025-10-08
Powraca deszcz i mgły
POGODA

Powraca deszcz i mgły

2025-10-08
Naukowcy stworzyli listę 22 rzek o najwyższym potencjale powodziowym w Polsce

Sandomierz będzie jeszcze mocniej chroniony przed wielką wodą

2025-10-08
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Od 80 lat biblioteka służy pomocą nie tylko nauczycielom

Najstarsza uczelnia w regionie otwiera się dla zwiedzających

We Włoszczowie powstał ogród deszczowy

Gmina Skalbmierz dostała działkę na Warmii

Poważny wypadek. Na miejscu LPR

Sprawa konkursu na dyrektora teatru trafi do Naczelnego Sądu Administracyjnego

Świętokrzyski Park Narodowy z kolejnym rekordem

Mieszkańcy będą mogli wypowiedzieć się ws. rewitalizacji Broadwayu

Powraca deszcz i mgły

Sandomierz będzie jeszcze mocniej chroniony przed wielką wodą

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.