sobota, 6 września 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Wielkanocne przysmaki można przygotować samodzielnie [PRZEPIS]

Bartosz Bogucki
2023-03-19 10:28
2 min. czytania
A A
Wędzony karp z Zawidzy / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Wędzony karp z Zawidzy / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Im bliżej Wielkanocy, tym więcej osób przygotowuje na święta wędliny przygotowane w tradycyjny sposób. Ich podstawą obok marynaty jest wędzenie.

Swoją przygodę z dymem należy zacząć od peklowania, radzi Tomasz Zapała, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach i trener kulinarny.

Czytaj również

Starachowiczanie czytają dzieła Kochanowskiego na ulicy jego imienia

Starachowiczanie czytają dzieła Kochanowskiego na ulicy jego imienia

2025-09-06
Biskup chciał przenieść sławny posąg pielgrzyma

Biskup chciał przenieść sławny posąg pielgrzyma

2025-09-06

– W tym celu przygotowujemy zalewę. Dla mięs trzeba przyjąć 5 dni leżakowania produktu z chłodzonej zalewie, którą na każdy kilogram produktu przygotowujemy w proporcjach 25 g soli rozpuszczonej w 1 litrze wody. Ryby peklujemy znacznie krócej, 2-3 godzinne leżakowanie w zalewie, za to w silniejszym stężeniu, bo 60-80 g soli rozpuszczonej w litrze wody, na każdy kilogram ryb. Coraz więcej ludzi, zamiast kupować gotowe rzeczy w sklepach, woli je samodzielnie zamarynować, wysuszyć i uwędzić. Pozwala to finalnie dopasować efekt do naszych oczekiwań — zauważa kucharz.

Jak dodaje, do procesu wędzenia w Polsce najchętniej używa się zrębków drewna z olchy, które pozwala osiągnąć wyższą temperaturę, daje złoty kolor i przyjemny smak, ale można go wzbogacić aromatycznie, dodając drewna z drzew owocowych jak śliwka, jabłoń czy grusza.

Patryk Zawierucha, właściciel Domowej Spiżarni, zauważa że coraz więcej osób decyduje się na samodzielne wędzenie przygotowując własną wędzarnię.

– W ten sposób uzyskujemy produkty zdrowsze i smaczniejsze. Możliwości jest mnóstwo, są wędzarnie w tańszych wersjach dla początkujących, są też automatyczne wędzarnie elektryczne, w których łatwiej przygotować wyroby i łatwiej osiągnąć powtarzalność efektów — dodaje.

Ekspert doradza, że po uwędzeniu szynki można pominąć proces parzenia, zastępując go podpiekaniem w ostatniej fazie pobytu w wędzarni, tak by mięso w rdzeniu osiągnęło min. 75 stopni Celsjusza.

Do świąt zostały jeszcze tylko trzy tygodnie, to dobry czas, by spróbować swoich sił.

Zgodnie z zaleceniem kucharza, polecamy rybę: wędzonego karpia w wydaniu z Łoniowa.

Tagi: OPATÓWKIELCEZespół Szkół Przemysłu SpożywczegoSANDOMIERZwędzenieSKARŻYSKO-KAMIENNATomasz ZapałaSTARACHOWICEPatryk ZawieruchaKAZIMIERZA WIELKADomowa SpiżarniaOSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKIJĘDRZEJÓWKOŃSKIEPIŃCZÓWBUSKO-ZDRÓJWŁOSZCZOWASTASZÓW

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Starachowiczanie czytają dzieła Kochanowskiego na ulicy jego imienia

Starachowiczanie czytają dzieła Kochanowskiego na ulicy jego imienia

2025-09-06
Biskup chciał przenieść sławny posąg pielgrzyma
MULTIMEDIA

Biskup chciał przenieść sławny posąg pielgrzyma

2025-09-06
Niebezpieczne załamanie pogody

Niebezpieczne załamanie pogody

2025-09-05
Pociąg do kultury oficjalnie wystartował
ZDJĘCIA

Pociąg do kultury oficjalnie wystartował

2025-09-05
Anna Żmudzińska odznaczona przez ministra kultury
ZDJĘCIA

Anna Żmudzińska odznaczona przez ministra kultury

2025-09-05
05.09.2025. Końskie. Uroczystości Koneckiego Września. / Fot. Magdalena Galas-Klusek - Radio Kielce

Konecki Wrzesień upamiętniony grą terenową

2025-09-05
15.11.2019 Ostrowiec Świętokrzyski. Sesja Rady Miasta / Emilia Sitarska / Radio Kielce

Radni chcą walczyć z UPA i imigrantami

2025-09-05
05.09.2025. Kielce. Ul. Jana Pawła II / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Kolejna duża kielecka ulica będzie bez dziur

2025-09-05
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Starachowiczanie czytają dzieła Kochanowskiego na ulicy jego imienia

Biskup chciał przenieść sławny posąg pielgrzyma

Niebezpieczne załamanie pogody

Pociąg do kultury oficjalnie wystartował

Anna Żmudzińska odznaczona przez ministra kultury

Konecki Wrzesień upamiętniony grą terenową

Radni chcą walczyć z UPA i imigrantami

Kolejna duża kielecka ulica będzie bez dziur

Targi obronne. Nagrody i wyróżnienia

Jest nowy dyrektor, są nowe pomysły

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.