Radiową kuchnię odwiedzili dziś (piątek, 24 marca) wyjątkowi goście – ojcowie oblaci i nowicjusze z klasztoru na Świętym Krzyżu.
Podczas audycji „Smacznego weekendu” wspólnie przygotowali postne kluseczki gryczane z sosem grzybowym.
Ojcowie Oblaci pełnią posługę na Świętym Krzyżu od 1936 roku. Obecnie w Klasztorze jest 11 Oblatów i 4 nowicjuszy.
W audycji uczestniczyli: ojciec Krzysztof Jamrozy – Mistrz Nowicjatu, ojciec Bogusław Harla – Socjusz Mistrza Nowicjatu oraz nowicjusze: Mateusz Chrzanowski, Wojciech Wilczek, Tomasz Maruszak i Karol Kossowski.
KLUSECZKI Z KASZY GRYCZANEJ Z SOSEM GRZYBOWYM – PRZEPIS
(porcja dla 2 osób)
Składniki klusek:
– 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
– 1 szklanka mąki ziemniaczanej
– 100 gram mielonego twarogu
– 1 jajko
– 4 ząbki czosnku
– sól, pieprz
Składniki sosu:
– 25 gram grzybów suszonych
– 1 średnia cebula
– 2 liście laurowe
– 3 kulki ziela angielskiego
– olej
– 1 łyżka mąki
Przygotowania klusek: Kaszę ugotować w osolonej wodzie i poczekać aż ostygnie. Następnie kaszę zblendować na jednolitą masę, dodać jajko, twaróg, posiekany czosnek. Wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę, ciasto musi się trochę lepić. Po wyrobieniu ciasta, na lekko oprószonej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałki o średnicy 1 cm. Następnie wałki kroimy po skosie co 2-3 cm i gotujemy w osolonej wodzie. Gotować należy do wypłynięcia klusek po czym odczekać jeszcze 1 minutę.
Przygotowanie sosu: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do nasiąknięcia. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnie wlewamy olej i smażymy cebulę do zeszklenia. Później dodajemy posiekane grzyby i przez 1 minutę podsmażamy razem. Następnie podlewamy cebulę i grzyby na patelni wodą z grzybów, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko gotujemy przez 5-8 minut, na końcu dodajemy mąkę rozrobioną w 3 łyżkach wody. Doprawiamy solą i pieprzem.