Spaghetti z oliwą, czosnkiem i pepperoni to potrawa jaką przygotował w audycji „Smacznego weekendu” kapucyn, ojciec Andrzej Włodarski. Potrawa łatwa i szybka w przygotowaniu.
SKŁADNIKI:
makaron spaghetti nr 5 (500 gr)
oliwa z oliwek (20 ml na 100 gr makaronu)
7 ząbków czosnku (ok. 1,5 ząbków na 100 gr makaronu)
5 papryczek pepperoni (1 na 100 gr makaronu)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Makaron gotujemy w posolonej wodzie. Musi być al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy zmiażdżony i pokrojony czosnek oraz pokroje drobno papryczki. Podsmażamy tak by czosnek się nie zrobił brązowy. Odlewamy trochę wody z gotującego się makaronu i dodajemy na patelnie. Przerywamy w ten sposób proces smażenia. Odcedzamy spaghetti i wrzucamy na patelnię. Gotujemy aż do zredukowania płynów. Gotujemy jeszcze przez chwile, by makaron pozostał al dente.
Z patelni przekładamy na talerze i od razu podajemy.
Z podanego przepisu można przygotować 5-6 porcji.