Chrześcijanie obchodzą dziś (8 kwietnia) Wielką Sobotę. To dzień, który upamiętnia złożenie Jezusa Chrystusa do grobu. Wielka Sobota jest także dniem oczekiwania na Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Zgodnie z tradycją dziś święcimy także pokarmy. W koszyczku nie może zabraknąć baranka, przypomina ksiądz Stanisław Słowik.
– Baranek, który święcimy w kościele jest nawiązaniem właśnie do baranka wielkanocnego, do tradycji Paschy Żydowskiej. Na jej pamiątkę, na pamiątkę wyjścia z Egiptu Izraelici spożywali baranka. Stał się on też Zmartwychwstałego Chrystusa. To jest jeden z głównych symboli tych świąt – mówi duchowny.
Symbolem Świąt Wielkanocnych jest również jajko.
– Jajko jest symbolem nowego życia. Wiemy, że w normalnym cyklu rozwojowym, to właśnie z tych jaj w odpowiednich warunkach wylęgają się nowe ptaki. To jajko kryje w sobie tajemnicę życia. Wielkanoc jest właśnie świętem triumfu życia, zwycięstwa życia nad śmiercią. W sposób oczywisty więc jajko nawiązuje do tej symboliki – dodał ksiądz Stanisław Słowik.
W koszyczku wielkanocnym nie może zabraknąć chleba, wędliny, chrzanu i soli.
Chleb to symbol Ciała Chrystusa. Nawiązuje do rozmnożenia chleba na pustyni, którym Jezus nakarmił swoich słuchaczy. Symbolizuje pokarm dla duszy, czyli Ciało Chrystusa, który powiedział o sobie: „Ja jestem chlebem życia. Kto do Mnie przychodzi, nie będzie łaknął. Chleb jest symbolem pomyślności, dostatku, obfitości i sytości, a wyraża pragnienie przyjęcia Komunii św.
Wędlina jest symbolem baranka, którego Izraelici zabijali i spożywali rodzinnie w święto Paschy. Przed laty, gdy mięso spożywano sporadycznie, bo było drogie, uchodziło za oznakę dostatku. Ma zapewnić dobrobyt, zdrowie i płodność. Do koszyka ze święconką wkładamy zazwyczaj kawałek szynki albo kiełbasę.
Chrzan to symbol zdrowia i siły. Oznacza tężyznę fizyczną, ludzkie siły i żywotność. Wierzono, że zapobiega nieszczęściom i obezwładnia złe moce, więc dodano go do święconki, by zapewnić pokój w życiu rodzinnym.
Sól symbolizuje trwałość i nieśmiertelność. Ten życiodajny minerał towarzyszy człowiekowi od zarania dziejów. Nadaje potrawom smak, a dzięki właściwościom konserwującym chroni je przed zepsuciem. I dlatego Chrystus mówił, że jako jego uczniowie mamy być „solą ziemi”. Sól jest symbolem prostoty życia, sił moralnych i duchowych, oczyszczenia oraz prawdy. Wierzono, że chroni przed chorobami i odstrasza siły nieczyste.