W naszej radiowej kuchni gościliśmy dziś (piątek, 14 września) Elżbietę Osman z Gospodarstwa Agroturystycznego „Daleko od szosy”, która jest laureatką licznych konkursów kulinarnych, a także autorką najsmaczniejszej potrawy Powiatu Kieleckiego „Parzybrody”.
Pani Ela przegotowała dla słuchaczy potrawę, która często gościła na stole jej dziadków, a dziś chętnie spożywają ją zarówno domownicy, jak i goście.
Parzybroda, bo o niej mowa to staropolska potrawa, którą jadano na wsi. Była tania, szybka i łatwa w przygotowaniu. Pierwotnie było to danie bezmięsne, z czasem zaczęto dodawać boczek.
Parzybroda
Składniki dla 4 osób:
½ główki białej kapusty
60 dkg ziemniaków
60 dkg cebuli
30 dkg boczku wędzonego
Olej
Zioła prowansalskie
Majeranek
Papryka ostra
Pieprz
Sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, cebulę i kapustę kroimy w dużą kostkę.
Kapustę i ziemniaki gotujemy oddzielnie w osolonej wodzie aż będą miękkie.
Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy, dodajemy cebulę i razem dusimy przez kilka minut.
Wszystkie składniki łączymy w jednym naczyniu.
Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.