Przed majówka zachęcaliśmy Państwa do spędzenia czasu w gronie znajomych i wspólnego, zdrowego grillowania.
Łukasz Wasik – szef kuchni Restauracji Żółty Słoń w Kielcach – przygotował dla słuchaczy:
Grillowane warzywa z łososiem i ziemniakami hasselback z gzikiem
Składniki: (na 4 osoby)
Ziemniaki – 4 szt.( podobnej wielkości)
Papryka czerwona – 1szt.
Papryka żółta – 1 szt.
Papryka zielona – 1 szt.
Cukinia – 1 szt.
Bakłażan – 1 szt.
Czosnek- 1 główka
Czerwona cytryna- 1 szt.
Cytryna – 1 szt.
Świeże zioła: rozmaryn, kolendra, tymianek)
Łosoś – 0,5 kg.
Biały ser – 40 dkg.
Masło- 1/2 kostki
Sól
Pieprz
Pieprz cytrynowy
Oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
Ziemniaki myjemy i nacinamy dość głęboko od góry w cienkie plastry ( jak chipsy). Przekładamy na folię aluminiową nacięciami do góry. Na wierzch ziemniaków dajemy trochę masła, świeży rozmaryn, tymianek, wszystko solimy i zawijamy folią. Grillujemy około 45-60 minut.
Warzywa myjemy i kroimy na nieregularne części. Wszystko przekładamy do miski, polewamy oliwą, solimy, pieprzymy, dodajemy świeże zioła i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy na tackę i grillujemy aż warzywa będą al dente.
Łososia doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rybę przekładamy od strony skóry na folię aluminiową. Na wierzch łososia dajemy świeże zioła, skrapiamy lekko oliwą z oliwek. Zawijamy w cukierek i grillujemy około 20 minut.
Gzik: twaróg przekładamy do miski, dodajemy świeży koperek, szczypiorek, startą skórkę z cytryny, sól, pieprz i drobno posiekany czosnek. Wszystko wyrabiamy na gładką masę.