Dworek Koćmierzów Sandomierskiego Centrum Kultury ponownie stanie się dziś (sobota, 6 maja) miejscem odkrywania nowych smaków. Tym razem instruktorka Danuta Podraza opowie i krok po kroku pokaże jak zrobić wyśmienitą, pieczoną karkówkę.
Uczestnicy warsztatów kulinarnych będą mogli razem z nią przyrządzać to danie. Nosi ono dość tajemniczą nazwę: karkówka 5 na 5. Paulina Leśniak z Sandomierskiego Centrum Kultury wyjaśnia, że chodzi o ilość przypraw, które będą użyte do mięsa, choć nie jest to jedyny powód tej nazwy. Resztę tajemnic poznają uczestnicy warsztatów. Dowiedzą się też, co zrobić, by karkówka była soczysta, wręcz rozpływająca się w ustach.
– Ten rodzaj mięsa jest u nas bardzo popularny, chcemy więc przybliżyć naszym mieszkańcom kilka sztuczek, które sprawią, że ich umiejętności kulinarne staną się jeszcze lepsze – dodała Paulina Leśniak.
Warsztaty kulinarne w Dworku Koćmierzów rozpoczną się o godzinie 15. Obowiązywały wcześniejsze zapisy, ale można dołączyć jako widz, nie angażujący się w czynności kuchenne.