Sos z pięciu składników – receptą na wyśmienitą, kruchą karkówkę. W sobotę (6 maja), w Dworku Koćmierzów Sandomierskiego Centrum Kultury uczestnicy warsztatów kulinarnych poznawali tajniki przepisu i przygotowywali potrawę.
Jak powiedziała instruktorka kulinarna Danuta Podraza – najpierw mięso należy natrzeć swoimi ulubionymi przyprawami, nie smarując go olejem, ani innym tłuszczem, potem trzeba je odstawić do lodówki na 2-3 godziny, ale może tam być również całą noc. Następnie karkówkę trzeba obsmażyć z dwóch stron, aby zamknęły się pory i przełożyć ją do naczynia żaroodpornego, przykryć piórkami cebuli i, jeśli ktoś lubi, dodać czosnek. Tajemnica smaku tkwi w sosie, którym polewa się karkówkę w naczyniu żaroodpornym. Robi się go z pięciu składników: octu, wody, cukru, maggi i przecieru pomidorowego. Wszystkiego daje się po pięć łyżek i uzyskaną marynatą zalewa się mięso. Proporcje wystarczą na sześć plastrów karkówki po 1,5 cm. Piecze się 1,5 godziny.
Jedna z uczestniczek warsztatów, pani Grażyna powiedziała, że można się na nich dowiedzieć nowych i praktycznych rzeczy, panuje wspaniała atmosfera. Dodała, że na zajęciach zawsze można wzbogacić swoje umiejętności kulinarne, zdobyć nowe przepisy i spędzić czas w gronie miłych koleżanek.
Warsztaty w Dworku Koćmierzów odbywają się co dwa tygodnie. Obwiązują wcześniejsze zapisy.