niedziela, 21 września 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Smardz – rarytas wśród grzybów w Radiu Kielce 

Marzena Smoręda
2023-05-11 14:51
4 min. czytania
A A
Smardze jadalne, który na całym świecie słynie z wyjątkowych walorów smakowych i uchodzą za rarytas, pojawiły się w ogrodzie Radia Kielce / Fot. Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Smardz jadalny, grzyb, który na całym świecie słynie z wyjątkowych walorów smakowych i uchodzi wśród grzybiarzy za rarytas pojawił się w ogrodzie Radia Kielce. Okazałe owocniki znalazły tu sprzyjające warunki do rozwoju i są bardzo rzadko spotykaną u nas atrakcją przyrodniczą.

Smardze jadalne, który na całym świecie słynie z wyjątkowych walorów smakowych i uchodzą za rarytas, pojawiły się w ogrodzie Radia Kielce / Fot. Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Smardze jadalne, który na całym świecie słynie z wyjątkowych walorów smakowych i uchodzą za rarytas, pojawiły się w ogrodzie Radia Kielce / Fot. Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

Smardz to wprawdzie grzyb jadalny, jednak spożywać go można dopiero po odpowiedniej obróbce termicznej. W naszym kraju grzyby te występują niezwykle rzadko i znajdują się pod częściową ochroną.

Czytaj również

Porażka UJK na inaugurację. Faworyt okazał się za mocny

Porażka UJK na inaugurację. Faworyt okazał się za mocny

2025-09-21
Zmarł strażak pogryziony przez owady

Zmarł strażak pogryziony przez owady

2025-09-21

Smardz ma charakterystyczne owocniki o pofałdowanej strukturze. Grzyby te wyróżnia delikatny smak i lekko korzenny aromat. Dania przygotowane z dodatkiem smardzów jadalnych są nie tylko smaczne, ale i dostarczają wielu cennych wartości odżywczych.

Owocnik smardza jadalnego ma owalny, jajowaty lub stożkowy kształt, średnicę około 7 cm i wysokość do 10 cm. Jest pusty w środku. Najczęściej ma kolor beżowy, szary lub nawet czarny. Jego struktura jest mocno pofałdowana, pełna głębokich wypustek o nieregularnym kształcie.

Grzybiarze na zbiory smardzów wybierają się zwykle do Czech i na Słowację, gdzie są one znacznie bardziej liczne. Można znaleźć je od marca do lipca. Grzyby te wyrastają z reguły po obfitych wiosennych deszczach zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych.

Zwykle rosną w gromadzie, w sąsiedztwie jesionów, ale bywa i tak, że pojawiają się na obszarach trawiastych, w pobliżu rzek, w sadach lub ogrodach, w pobliżu drzew owocowych. Kilkanaście dorodnych owocników smardza wyrosło właśnie w ogrodzie Radia Kielce.

Smardz jadalny ma szerokie zastosowanie w kuchni, przemyśle spożywczym. Pamiętać jednak należy, że pod żadnym pozorem nie można go spożywać w surowej postaci. Ma on wówczas toksyczne działanie. Najlepiej przygotowywać go w formie duszonej lub smażonej. Nadaje się również do suszenia.

Grzyb ten to wytworny dodatek do dań mięsnych, a także wegetariańskich, składnik pierogów, omletów, sałatek warzywnych i zup.

Smardz najlepiej rozwija się na glebach żyznych, bogatych w związki organiczne. Występuje w Europie, Azji, a także w Ameryce Północnej i w Nowej Zelandii.

Od 2014 roku smardz objęty jest ochroną częściową. Zbiór owocników na użytek własny i do celów gospodarczych dopuszczalne jest tylko w ogrodach, uprawach ogrodniczych, szkółkach leśnych oraz na terenach zielonych.

Smardze jadalne, który na całym świecie słynie z wyjątkowych walorów smakowych i uchodzą za rarytas, pojawiły się w ogrodzie Radia Kielce / Fot. Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Smardze jadalne, który na całym świecie słynie z wyjątkowych walorów smakowych i uchodzą za rarytas, pojawiły się w ogrodzie Radia Kielce / Fot. Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

Jajecznica z suszonymi smardzami

Składniki: 25 g suszonych smardzów, 100 ml śmietany kremówki, 4 jajka, łyżeczka masła, szczypiorekSzczypiorekCzosnek szczypiorek, nazywany w skrócie szczypiorkiem (Alli… More.

Sposób przygotowania: Grzyby opłukać, zalać w misce ciepłą wodą, moczyć przez 30 minut, a następnie dokładnie odsączyć i pokroić. Włożyć do garnka, dolać śmietanę, posolić i dodać pieprz. Następnie gotować grzyby na średnim ogniu przez 15 minut. W międzyczasie wybić jajka. Dodać do nich kilka łyżek wody pozostałej z moczenia grzybów, przyprawić i roztrzepać widelcem. Na patelni dodać do jajek porcję masła i wymieszać. Kiedy jajecznica zacznie gęstnieć, dodać grzyby ze śmietaną i gotować aż potrawa będzie miała kremową konsystencję. Na koniec posypać szczypiorkiem.

PROJEKTPRACA.EU

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Porażka UJK na inaugurację. Faworyt okazał się za mocny

Porażka UJK na inaugurację. Faworyt okazał się za mocny

2025-09-21
Zmarł strażak pogryziony przez owady

Zmarł strażak pogryziony przez owady

2025-09-21
Sparta przegrywa z Naprzodem po emocjonującej końcówce

Sparta przegrywa z Naprzodem po emocjonującej końcówce

2025-09-21
Rekordowa zbiórka na #Salva Cup

Rekordowa zbiórka na #Salva Cup

2025-09-21
Fot. Jakub Rożek - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Fun Sport Kielce ma 15 lat. Łodzianki wygrały jubileuszowy turniej

2025-09-21
Dębno królestwem pieczonego ziemniaka
ZDJĘCIA

Dębno królestwem pieczonego ziemniaka

2025-09-21
21.09.2025. Dębno, w gminie Raków. Święto pieczonego ziemniaka. / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Dębno. Święto pieczonego ziemniaka

2025-09-21
Tragiczny wypadek. Zginęła jedna osoba

Tragiczny wypadek. Zginęła jedna osoba

2025-09-21

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.