poniedziałek, 17 listopada 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Smardz – rarytas wśród grzybów w Radiu Kielce 

Marzena Smoręda
2023-05-11 14:51
4 min. czytania
A A
Smardze jadalne, który na całym świecie słynie z wyjątkowych walorów smakowych i uchodzą za rarytas, pojawiły się w ogrodzie Radia Kielce / Fot. Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Smardz jadalny, grzyb, który na całym świecie słynie z wyjątkowych walorów smakowych i uchodzi wśród grzybiarzy za rarytas pojawił się w ogrodzie Radia Kielce. Okazałe owocniki znalazły tu sprzyjające warunki do rozwoju i są bardzo rzadko spotykaną u nas atrakcją przyrodniczą.

Smardze jadalne, który na całym świecie słynie z wyjątkowych walorów smakowych i uchodzą za rarytas, pojawiły się w ogrodzie Radia Kielce / Fot. Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Smardze jadalne, który na całym świecie słynie z wyjątkowych walorów smakowych i uchodzą za rarytas, pojawiły się w ogrodzie Radia Kielce / Fot. Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

Smardz to wprawdzie grzyb jadalny, jednak spożywać go można dopiero po odpowiedniej obróbce termicznej. W naszym kraju grzyby te występują niezwykle rzadko i znajdują się pod częściową ochroną.

Czytaj również

Powołania nowego selekcjonera. W kadrze jest trzech kielczan

W Danii nadal bez Arkadiusza Moryty

2025-11-17
Fot. Gov.pl

KPRM: Akt dywersji na kolei. Służby działają, sprawcy zostaną ujęci

2025-11-17

Smardz ma charakterystyczne owocniki o pofałdowanej strukturze. Grzyby te wyróżnia delikatny smak i lekko korzenny aromat. Dania przygotowane z dodatkiem smardzów jadalnych są nie tylko smaczne, ale i dostarczają wielu cennych wartości odżywczych.

Owocnik smardza jadalnego ma owalny, jajowaty lub stożkowy kształt, średnicę około 7 cm i wysokość do 10 cm. Jest pusty w środku. Najczęściej ma kolor beżowy, szary lub nawet czarny. Jego struktura jest mocno pofałdowana, pełna głębokich wypustek o nieregularnym kształcie.

Grzybiarze na zbiory smardzów wybierają się zwykle do Czech i na Słowację, gdzie są one znacznie bardziej liczne. Można znaleźć je od marca do lipca. Grzyby te wyrastają z reguły po obfitych wiosennych deszczach zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych.

Zwykle rosną w gromadzie, w sąsiedztwie jesionów, ale bywa i tak, że pojawiają się na obszarach trawiastych, w pobliżu rzek, w sadach lub ogrodach, w pobliżu drzew owocowych. Kilkanaście dorodnych owocników smardza wyrosło właśnie w ogrodzie Radia Kielce.

Smardz jadalny ma szerokie zastosowanie w kuchni, przemyśle spożywczym. Pamiętać jednak należy, że pod żadnym pozorem nie można go spożywać w surowej postaci. Ma on wówczas toksyczne działanie. Najlepiej przygotowywać go w formie duszonej lub smażonej. Nadaje się również do suszenia.

Grzyb ten to wytworny dodatek do dań mięsnych, a także wegetariańskich, składnik pierogów, omletów, sałatek warzywnych i zup.

Smardz najlepiej rozwija się na glebach żyznych, bogatych w związki organiczne. Występuje w Europie, Azji, a także w Ameryce Północnej i w Nowej Zelandii.

Od 2014 roku smardz objęty jest ochroną częściową. Zbiór owocników na użytek własny i do celów gospodarczych dopuszczalne jest tylko w ogrodach, uprawach ogrodniczych, szkółkach leśnych oraz na terenach zielonych.

Smardze jadalne, który na całym świecie słynie z wyjątkowych walorów smakowych i uchodzą za rarytas, pojawiły się w ogrodzie Radia Kielce / Fot. Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Smardze jadalne, który na całym świecie słynie z wyjątkowych walorów smakowych i uchodzą za rarytas, pojawiły się w ogrodzie Radia Kielce / Fot. Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

Jajecznica z suszonymi smardzami

Składniki: 25 g suszonych smardzów, 100 ml śmietany kremówki, 4 jajka, łyżeczka masła, szczypiorekSzczypiorekCzosnek szczypiorek, nazywany w skrócie szczypiorkiem (Alli… More.

Sposób przygotowania: Grzyby opłukać, zalać w misce ciepłą wodą, moczyć przez 30 minut, a następnie dokładnie odsączyć i pokroić. Włożyć do garnka, dolać śmietanę, posolić i dodać pieprz. Następnie gotować grzyby na średnim ogniu przez 15 minut. W międzyczasie wybić jajka. Dodać do nich kilka łyżek wody pozostałej z moczenia grzybów, przyprawić i roztrzepać widelcem. Na patelni dodać do jajek porcję masła i wymieszać. Kiedy jajecznica zacznie gęstnieć, dodać grzyby ze śmietaną i gotować aż potrawa będzie miała kremową konsystencję. Na koniec posypać szczypiorkiem.

PROJEKTPRACA.EU

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Powołania nowego selekcjonera. W kadrze jest trzech kielczan

W Danii nadal bez Arkadiusza Moryty

2025-11-17
Fot. Gov.pl

KPRM: Akt dywersji na kolei. Służby działają, sprawcy zostaną ujęci

2025-11-17
Prokuratura Krajowa / Fot. Wikipedia

Prokuratura Krajowa wszczęła śledztwo ws. aktów dywersji na kolei

2025-11-17
SMS w końcu zwycięski. Kielczanie pokonali Grunwald

Wyjazdowa misja SMS-u. Kielczanie zagrają z Gwardią Opole

2025-11-17
Erasmus przyjechał do Kielc

Kieleccy studenci coraz chętniej wyjeżdżają w ramach projektu Erasmus

2025-11-17
W roku jubileuszu Industria chce odzyskać tytuł mistrzowski

Piotr Jędraszczyk znów gra

2025-11-17
17.11.2025. Ćmińsk. Wypadek / Fot. policja
ZDJĘCIA

Czołowe zderzenie w Ćmińsku

2025-11-17
Nowy stadion i nowy Star w nowym sezonie

Solidna jesień Staru Starachowice

2025-11-17

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.