W Dworku Koćmierzów Sandomierskiego Centrum Kultury odbędą się dzisiaj (sobota, 20 maja) kolejne warsztaty kulinarne. Tym razem uczestnicy przyrządzą wspólnie danie jednogarnkowe, tzw. „kociołek”. Głównym składnikiem będą duszone warzywa z kiełbasą. Danie wybrali uczestnicy zajęć, które odbyły się 2 tygodnie temu.
Celem tych spotkań jest doskonalenie warsztatu kulinarnego wśród mieszkańców Sandomierza, a także poznawanie nowych potraw i kultywowanie dawnych tradycji. To dlatego tematyka warsztatów jest różnorodna. W Dworku Koćmierzów gotowano już m.in. pierogi z kaszą gryczaną i grzybami, zeppeliny, przyrządzano domową kiełbasę oraz galantynę. Początek sobotniego spotkania o godz. 15.00.

![PIAST GLIWICE - KORONA KIELCE [ZAPIS RELACJI] - Radio Kielce 18.10.2025. Kielce. Mecz 12. kolejki PKO BP Ekstraklasy: Korona Kielce - Górnik Zabrze / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce](https://radiokielce.pl/wp-content/uploads/2025/10/5J5A8031-120x86.jpg)


![PIAST GLIWICE - KORONA KIELCE [ZAPIS RELACJI] - Radio Kielce 18.10.2025. Kielce. Mecz 12. kolejki PKO BP Ekstraklasy: Korona Kielce - Górnik Zabrze / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce](https://radiokielce.pl/wp-content/uploads/2025/10/5J5A8031-350x250.jpg)








