Dziesięć kół gospodyń wiejskich z powiatu sandomierskiego rywalizowało w konkursie kulinarnym „Bitwa regionów” zorganizowanym na placu przy amfiteatrze w Obrazowie.
Wśród dań wystawionych do oceny był m.in. gulasz partyzancki z dziczyzny, żeberka w kapuście, pierogi z kaszanką i kapustą oraz karkówka marynowana w cydrze, z sosem rumianym, pyzami, burakami i musem jabłkowo-chrzanowym.
Senator Jarosław Rusiecki powiedział, że to, co prezentują panie z Kół Gospodyń Wiejskich, to jest piękno polskiej wsi.
Z kolei poseł Marek Kwitek, członek sejmowej komisji rolnictwa stwierdził, że zaangażowanie Kół Gospodyń Wiejskich jest godne pochwały, ponieważ jest to dbałość o tradycję.
– Nasze dziedzictwo i jego bogactwo wynika z różnorodności poszczególnych regionów. Do tego panie potrafią eksperymentować i na dawnych przepisach wykonują nowoczesne potrawy – zwrócił uwagę parlamentarzysta.
Koło Gospodyń Wiejskich „Herbaciarki” z gminy Łoniów przygotowało gulasz partyzancki z dzika, co jest nawiązaniem do historii, ponieważ ta miejscowość jest związana z oddziałem partyzanckim „Jędrusie”.
Zdzisława Zwierzyk, przewodnicząca KGW zaznaczyła, że takie konkursy integrują mieszkańców, a koła służą wymianą doświadczeń. Monika Tomczyk dodała, że poprzez takie wydarzenia młodsze pokolenia widzą, jak cenna jest nasza tradycja i że warto ją kultywować, aby nie zanikła.
Wioletta Zając z KGW „Goźliczanki”, które na konkurs przygotowało soczyste żeberka w kapuście stwierdziła, że wybór padł właśnie na to danie dlatego, że w rejonie Klimontowa kapusta jest i była bardzo popularna.
Oprócz dań konkursowych, Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały także inne dania i przekąski, które oferowały na swoich stoiskach.
Pierwsze miejsce w konkursie zdobyło KGW z Milczan, które otrzymało 2 tysiące złotych nagrody i będzie reprezentować powiat sandomierski w wojewódzkim finale konkursu „ Bitwa regionów”, który odbędzie się w połowie sierpnia. Zwycięskie danie, to filet z kaczki, z jabłkami podany z plackami jabłkowymi, z dodatkiem mąki gryczanej oraz z plastrami smażonych jabłek, z odrobiną jarzębiny.
Drugie miejsce przyznano KGW „Herbaciarki” z Sulisławic za gulasz partyzancki z dzika, a trzecia lokatę zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Nowego Kamienia za golonkę w kapuście.
Zwycięskie KGW będzie reprezentować powiat sandomierski w finale wojewódzkim, który odbędzie się w połowie sierpnia.
„Bitwa regionów”, to inicjatywa Ministerstwa Rolnictwa, organizowana przy współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.