Dziś (piątek, 2 czerwca) w programie Smacznego weekendu gotowaliśmy z Patrykiem Kwiecińskim z firmy cateringowej Moko. W roli głównej wystąpiły szparagi.
Zupa krem:
Pęczek białych szparagów
Śmietana 30 proc.
Sól
Pieprz
Masło łyżka
Tymianek do smaku
Oliwa z białej trufli
Wędzony łosoś
Krem balsamiczny
Białe szparagi, myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy w kostkę i przesmażamy, z oliwą i masłem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość zalewamy wkleiłem i bulionem z zagotowanych (odciętych) końcówek. Na suchej patelni, przesmażamy zsiekaną sałatę rzymską, i mieszamy ją z groszkiem. Na końcu zalewamy, wszystko śmietanka słodką 30 proc., i podsypujemy tymiankiem. Blendujemy, na gładką masę, i dekorujemy paloną sałatą rzymską, kremem balsamicznym, oliwą z białej trufli, pędami groszku i wędzonym łososiem.
Danie główne:
Sól
Pieprz
Biała cebula 2 szt
Czerwona cebula 2 szt
Pęczek zielonych szparagów
Masło
Chrzan
Szynka parmeńska
Oliwa
Sos ostrygowy
Tymianek
Zioła prowansalskie
Ziemniaki 1,5 kg
Śmietana słodka
Parmezan
Jaka 3 szt.
Cebule siekamy w piórka, dodajemy pokrojony czosnek, oliwę, i przyprawy. Ziemniaki gotujemy z solą, i oliwą. Na patelni obgotowywujemy szparagi, dodajemy sól, i masło. Ziemniaki ubijamy na gładką masę, dodajemy śmietankę i parmezan. Szynkę parmeńską delikatnie obsmażamy na maśle, ale tylko z jednej strony.
Na talerzu dajemy puree, układamy szparagi, jajko sadzone, i przesmażoną marynatę z cebuli. Wszystko wykańczały szynką parmeńską i pędami młodego groszku.