Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Kanapka „quelque chose à mange” (coś na ząb)
Kanapka z szynką, serem i beszamelem
SKŁADNIKI:
6 plasterków szynki wiejskiej
20 dkg żółtego sera (ulubionego)
10 dkg parmezanu
3 kromki chleba (ulubionego)
3 łyżeczki masła
mix sałat,
ocet balsamiczny,
oliwa z oliwek,
sól i pieprz
Beszamel: mąka (3-4 łyżki), masło (½ kostki), mleko (około 0,4 l), pół cebuli, kilka goździków.
PRZYGOTOWANIE:
Kromki chleba smarujemy z obu stron masłem. Na pierwszą kromkę układamy szynkę i ser. Przykrywamy kolejną kromką i ponownie układamy szynkę i ser. Całość przykrywamy ostatnią kromką. Całość przesmażamy na maśle z obu stron.
Przygotowujemy beszamel. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy aż powstanie zasmażka. Mleko zagotowujemy z cebulą i goździkami. Do gotowej zasmażki dolewamy mleko i robimy sos. Do całości dodajemy starty żółty ser i dokładnie mieszamy. Tak powstały sos doprawiamy gałką muszkatołową.
Przesmażoną kanapkę smarujemy na wierzchu beszamelem, posypujemy parmezanem i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Kanapkę podajemy z miksem sałat polanych octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Smacznego.