Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Drożdżowe bułeczki z masą twarogową i owocami sezonowymi
SKŁADNIKI:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych
80-100 g cukru
4 żółtka
250 g ciepłego mleka
szczypta soli
80 g masła, miękkiego
Masa twarogowa:
500 g twarogu tłustego
4 łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
łyżeczka cukru waniliowego
Kruszonka:
200 g maki
100g zimnego masła
100 g cukru kryształu
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Z mleka ciepłego, drożdży i części cukru i mąki sporządzić rozczyn ( konsystencja gęstej śmietany). Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka z cukrem i masłem utrzeć do białości. Wyrośnięty rozczyn połączyć z utarta masą żółtkowo-tłuszczową i resztą składników. Wyrobić ciasto , pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 16-18 kulek i pozostawić do wyrośnięcia. Formować bułeczki poprzez zrobienie wgłębienia kieliszkiem. Nadziewać masą twarogowa. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować białkiem i udekorować owocami sezonowymi i obsypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temp. 180-190 *C przez ok 20 min.
Masa twarogowa:
Ser zmielić 3 krotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać resztę składników. Gdy masa będzie zbyt gęsta dodać 2-3 łyżki śmietany 18%. Natomiast gdy masa będzie zbyt luźna dodać łyżkę budyniu śmietankowego.
Kruszonka:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Kruszonkę bardzo dobrze schłodzić
Smacznego!