Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Pierś z kaczki z puree kalafiorowym
Wykonanie: Michał Markowicz- doradca kulinarny, Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego
Składniki:
2 piersi z kaczki ( około 250 dkg)
1 kalafior średniej wielkości
4 jabłka
Mleko
Masło
Olej
Sól i pieprz
Sposób wykonania:
Pierś z kaczki ( proponujemy dwa sposoby przygotowania kaczki-do wyboru)
Sposób pierwszy-pierś kaczki układamy skórą do dołu na zimnej patelni. Smażymy na wolnym ogniu do momentu wytopienia tłuszczu ze skóry. Pierś przekładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy do piekarnika. Pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni. Tak przygotowaną pierś odstawiamy na 2-3 minuty, by „odpoczęła”. Gotową pierś kroim i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Sposób drugi-Z piersi kaczki zdejmujemy skórę. Gotowy filet kroimy w dość grube paski przecinając włókna. Na patelni rozgrzewamy olej. Kaczkę przekładamy na patelnię i smażymy około 3 minut. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kalafior gotujemy w wodzie i mleku ( proporcja 1 do 1 ). Gdy jest miękki solimy i blendujemy na gładką masę. Na zakończenie dodajemy masło do smaku.
Jabłka myjemy i kroimy razem ze skórką na kawałki. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy tak długo aż będą brązowe. Następnie blendujemy i przecieramy przez sito.
Smacznego