Manufaktura spożywcza powstanie we Włostowie. Będzie to miejsce wyposażone, gdzie rolnicy i ogrodnicy będą mogli przywozić swoje płody rolne, aby je przetworzyć i sprzedać jako własne, albo pod marką, którą stworzy manufaktura.
Jak powiedział starosta opatowski Tomasz Staniek, będzie to z korzyścią dla producentów, ponieważ obecnie rolnicy mają zaledwie 10 do o 15 proc. zysku w produkcie finalnym, a gdy plony będą przetwarzać sami, to może się on zwiększyć nawet do 50-60 proc.
W manufakturze będzie specjalna hala podzielona na segmenty, w której znajdą się m.in. instalacje do robienia soków, dżemów, czy owoców liofilizowanych. Będzie również manufaktura wędlin, zboża oraz młyn. Zaprojektowana jest także część do produkcji napojów bezalkoholowych. Manufaktura ma służyć także kultywowaniu dawnych tradycji, integracji kół gospodyń wiejskich oraz do organizowania warsztatów kulinarnych, dlatego wyposażona będzie także w dużą salę biesiadną oraz amfiteatr.
Oprócz tego będzie tam przestrzeń handlowa i wystawiennicza. Starostwo posiada już projekt i wizualizację tego obiektu, który kształtem i formą ma nawiązywać do Gór Świętokrzyskich.
Projekt powstał przy współpracy z Państwowym Instytutem Ogrodnictwa w Skierniewicach. Jak powiedziała Alicja Frejlich, przewodnicząca komisji rolnictwa w Radzie Powiatu Opatowskiego, inwestycja jest bardzo potrzebna szczególnie, aby zachęcić młodych rolników do pozostania na ziemi opatowskiej, a także aby zwiększyć dochody dla tych, którzy od lat prowadzą swoje gospodarstwa, często na granicy opłacalności.
Starostwo posiada już część pieniędzy na budowę manufaktury spożywczej z Regionalnego Programu Operacyjnego. O pozostałe będzie starać z programu Polski Ład.
We Włostowie, na terenie po byłej cukrowni powstają dwie hale z przestrzeniami na wynajem m.in. dla firm rolniczych. Będzie tam ponad 7 tys. metrów kwadratowych powierzchni. Z pierwszej hali będzie można korzystać już pod koniec roku. Manufaktura spożywcza ma być kolejnym elementem, który ożywi ten teren gospodarczo.