Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Bułeczki kokosowe z jagodami
Składniki:
Mąka pszenna 550 gr
Cukier 4 łyżki
Suszone drożdże 11 gr.
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Mleko kokosowe 320 ml.
Olej 2 łyżki
Jagody
Do kruszonki:
Masło 150 gr
Mąka 0,5 szklanki
Cukier 1 szklanka
Sól
Sposób wykonania:
Mąkę, drożdże, cukier, sól, olej, mleko i proszek do pieczenia łączymy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki i odstawiamy na kolejne 20 minut.
Jagody myjemy a następnie posypujemy cukrem.
Wyrośnięte bułeczki lekko wałkujemy tworząc z nich placki grubości około 0,5 cm. Na środek każdego placka nakładamy jagody i zamykamy szczelnie tworząc bułeczki. Odwracamy bułeczki i układamy je spodem do stolnicy. Odstawiamy na 10 minut.
Składniki potrzebne do kruszonki dokładnie łączymy i tak powstałą kruszonką posypujemy bułeczki.
Bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!