Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Zupa czosnkowa i golonka po bawarsku
Składniki:
Zupa czosnkowa:
Czosnek 1 główka
Wywar 1 litr
Bekon 200 gr.
Ziemniaki 2 szt.
Masło 100 gr
Śmietana 18% -100 ml
Cebula 1 szt.
Pieprz sól
Golonka po bawarsku:
Tylna golonka wieprzowa 2 szt.
Marchewka 1 szt.
Pietruszka 1 szt.
Por 1 szt.
Seler ½ szt.
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieprz i sól
Piwo 1 szt.
Golonkę myjemy i marynujemy w przyprawach. Najlepiej, by pozostała w marynacie kilka a nawet kilkanaście godzin ( można zamarynować na noc).
Zamarynowaną golonkę gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego. Warzywa kroimy w słupki i obsypujemy nimi golonkę. Dodajemy przyprawy, zalewamy piwem i zapiekamy wszystko przez 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Zupa: przygotowujemy wywar warzywny. Cebulę i czosnek kroimy w cienkie plastry a następnie przesmażamy na maśle uważając, by czosnek się nie spalił. Przesmażony czosnek z cebulą dodajemy do wywaru. Gotujemy 2 ziemniaki i też dodajemy do wywaru. Całość blendujemy i podbijamy śmietaną. Bekon układamy w cienkich plastrach na blasze i pieczemy około 10 minut w temp.180 stopni. Gotowe chipsy bekonowe układamy na wierzchu zupy.
Smacznego!