Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Składniki:
Mąka pszenna tortowa 1 ½ szklanki
Mleko sojowe 1 szklanka
Ocet jabłkowy 1 łyżka
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda ½ łyżeczki
Cukier ½ szklanki
Olej (może być rzepakowy) 1/3 szklanki
Szczypta soli, dowolne owoce
Sposób wykonania:
Mleko mieszamy z octem i odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i sodę. Wlewamy mleko i wszystko dokładnie mieszamy, aż składniki ładnie się połączą w gładką masę. Następnie dodajemy olej i dalej mieszamy, aż wszystko dobrze się połączy. Ciasto przelewamy do tortownicy, a na wierzch wysypujemy umyte owoce.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 20-30 minut.
Smacznego!