Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
SKŁADNIKI:
- makaron penne 200 g
- ser cheddar 100 g
- masło 100 g
- mąka 80 g
- mleko 0,5 l
- śmietanka 36 proc. -100 ml
- sól i pieprz
KANAPKA:
- chleb tostowy kilka kromek
- polędwica wieprzowa 300 g
- korniszony kilka sztuk do smaku
- czerwona cebula 1 szt.
- sos barbecue
SPOSÓB WYKONANIA:
Penne
Makaron gotujemy na pół twardo. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Po kilku chwilach dodajemy mleko i energicznie mieszamy tworząc sos, dodajemy ser, śmietankę, sól i pieprz do smaku – energicznie mieszamy i sos gotowy.
Makaron łączymy z sosem, całość posypujemy startym serem.
Kanapka
Polędwicę kroimy w plastry i bardzo cienko rozbijamy, solimy i pieprzymy, a następnie smażymy po 1 minucie z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe mięso kroimy w paski (około 1 cm) i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w paski, podobnie robimy z korniszonami. Ogórki i cebulę dodajemy do mięsa, całość zalewamy sosem barbecue i dokładnie mieszamy. Pieczywo grillujemy. Na kanapkę wykładamy mięso i przykrywamy drugą kromką.
Smacznego!
Autor: Michał Markowicz i Krystian Markowicz
Wyświetl ten post na Instagramie