Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Filet z kurczaka na ratatui warzywnym i ziemniak palone
SKŁADNIKI:
- Filet z kurczaka 1,5 kg
- Cukinia 2 szt.
- Cebula 4 szt.
- Papryka czerwona 3 szt.
- Papryka żółta 3 szt.
- Pomidory 5 szt.
- Bakłażan 2 szt.
- Parmezan 1 szt., trójkąt
- Ziemniaki 2 kg
- Natka pietruszki 2 szt.
- Pomidory w puszce 1 szt.
- Olej 1 l
- Czosnek 1 szt.
- Śmietana 30 proc. 100 ml
- Demi-glace 200 ml
- Sól, pieprz, papryka słodka
SPOSÓB WYKONANIA:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości następnie dodajemy masła i przeciskamy przez praskę na gładką konsystencję (purée).
Fileta drobiowego wkładamy do gotującego wywaru. Wyjmujemy i kroimy w paski.
Wszystkie warzywa kroimy w paski i podsmażamy, na koniec dodajemy ser parmezan, natkę pietruszki i przyprawy.
Na talerzu układamy warzywa i fileta następnie z worka cukierniczego ziemniaki i opalamy palnikiem, wszystko polewamy sosem i dekoruje natką pietruszki.
Smacznego!