Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Szparagi wolno gotowane, podane w jogurtowym sosie, z pietruszkowym pesto, kiełkami rzodkwi i suszonym łososiem
SKŁADNIKI:
- szparagi zielone 1 pęczek
- łosoś wędzony 300 g
- masło 1/3 kostki
- natka pietruszki -pęczek
- kiełki rzodkwi
- jogurt naturalny 200 ml
- maślanka 200 ml
- oliwa z oliwek
- czosnek w proszku
- sól i pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
Szparagi zielone obieramy do połowy obieraczką, i odcinamy 1/3 końcówki. Na patelnię wlewamy wodę i delikatnie solimy.
Dodajemy ścięte końcówki, i wygotowywujemy je do momentu aż oddadzą smak.
Końcówki wyciągamy i wkładamy szparagi. Szparagi gotujemy do momentu aż będą na wpół twarde. Następnie, na suchej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę z oliwek. Szparagi delikatnie przesmażamy z solą i pieprzem, a na końcu podsypujemy je sproszkowanym czosnkiem.
Oliwę z oliwek podgrzewamy z przesiekaną pietruszką do 72 stopni Celsjusza. Gdy całość ostygnie, mieszamy w suchej misce z jogurtem i maślanką.
Na pergaminie układamy cienkie plastry łososia wędzonego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni. Pieczemy do momentu aż się nie wysuszy.
Całość wykładamy na talerzu, zdobimy pietruszkowym pesto, suszonym łososiem i kiełkami rzodkwi.