Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Pieczone pomidory z bazylią i mozzarellą di buffala z domowym pesto

SKŁADNIKI (na 4 osoby):
- 4 duże malinowe pomidory,
- 1 duża doniczka bazylii,
- 2 kulki dobrej jakości mozzarelli di buffala,
- oliwa z oliwek,
- sól w płatkach,
- 100 g parmezanu,
- 20 g orzeszków piniowych,
- 1 ząbek czosnku
SPOSÓB WYKONANIA:
W moździerzu połącz czosnek i orzeszki z odrobiną oliwy, solą i parmezanem. Dodaj liście bazylii i całość delikatnie utrzyj. Konsystencję dobrze jest rozrzedzić oliwą. Pomidory natnij, skrop oliwą, posól i wstaw do maksymalnie rozgrzanego piekarnika na około 5 minut. W tym czasie dodaj mozzarellę. Do miseczki włóż pomidora, dodaj zimną mozzarellę, całość skrop pesto i oliwą. Dekoruj bazylią.