Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Polędwiczki w sosie śliwkowym

SKŁADNIKI:
- polędwiczki w sosie śliwkowym
 - polędwiczka 200 g
 - śliwka100 g
 - cebula czerwona1szt.
 - ocet balsamiczny 20 ml
 - cukier 20 g
 - wino czerwone 50ml wytrawne
 - warzywa (marchew, pietruszka, cukinia, papryka)
 - wywar 100 ml
 - panko 100 g
 
SPOSÓB WYKONANIA:
Warzywa myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (powstanie w ten sposób wywar do sosu). Śliwki przekładamy na suchą patelnię i chwilę podsmażamy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę i dalej smażymy do momentu aż puści woda. Po kilku minutach dodajemy cukier i dalej smażymy. Podlewamy winem, czekamy chwilę aż odparuje i dodajemy wywar. Trzymamy kilka minut na ogniu aż powstanie ładny sos.
Warzywa kroimy w krążki lub paski (według uznania), obtaczamy w pokruszonych waflach i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Polędwiczki czyścimy i kroimy w plastry grubości około 1 cm. Solimy i smażymy po 1,5 min. z każdej strony.
 
 





 
 
