Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Deser z mango, podany z bitą śmietaną i miętą
SKŁADNIKI:
- 1 duże dojrzałe mango
- 2 duże brzoskwinie
- pęczek świeżej mięty
- cukier puder 2-3 łyżki
- miód do smaku
- śmietana kremówka około 150-200 ml
SPOSÓB WYKONANIA:
Brzoskwinie wrzucamy do wrzątku i gotujemy do momentu aż skóra zacznie pękać na owocu. Wyciągamy i wkładamy do miski z lodem.
Skórkę ściągamy, pestki wyjmujemy, a całość blendujemy na gładką masę.
Rozkładamy folie strecz i układamy delikatną masę i podlewamy miodem i cukrem pudrem. Wszystko foliujemy i formujemy na kształt idealnych cukierków.
Resztę mango przecieramy przez sito i podgrzewamy do momentu aż sos się nie skarmelizuje. W suchej misce ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
Całość układamy na talerzu, dekorujemy bitą śmietaną, sosem z mango i świeżymi listkami mięty.