Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Zimne gazpacho z czereśni i ogórka
SKŁADNIKI (na 8 osób):
- 1 kg czereśni,
- 200 g cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 długi ogórek,
- 500 ml kwaśnej śmietany,
- 3 łyżki płynnej miodu
SPOSÓB WYKONANIA:
Wydryluj czereśnie z pestek, zasyp cukrem i zalej 2 litrami wody. Zagotuj i wlej do środka mąkę ziemniaczaną, uprzednio wymieszaną w małej
ilości zimnej wody. Całość delikatnie zagrzej i odstaw do przestudzenia.
Serwuj zimne, zabielone kwaśną śmietaną, z dodatkiem ogórków pokrojonych w kostkę z miodem.